Västernorrland

Fyrhjulingar orsakar naturskador

Skador i skog och mark, orsakade av fyrhjuliga motorcyklar, ökar i länet. Det för att många förare inte har kunskap om att det är förbjudet att köra i terrängen. Det menar länsstyrelsen och flera drabbade markägare SR-Västernorrland haft kontakt med.
– Det blir erosionsskador på marken och skador på rötter som kan leda till skogsröta, säger markägaren Erik Öhlén i Gåltjärn.

Det fanns i början av september 37 589 registrerade fyrhjuliga motorcyklar i Sverige, varav nästan 1700 i Västernorrland. Antalet fyrhjulingar ökar varje år och i och med det ökar också skadorna i skog- och mark. Det menar både länsstyrelsen och markägare som Sveriges Radio Västernorrland varit i kontakt med.

Att köra i terrängen, utanför de allmänna vägarna, är förbjudet och kräver att man har dispens från länsstyrelsen och tillstånd av berörda markägare. Men det är många av förarna som inte har kunskap om det, säger Lars Ola Norén på länsstyrelsen i Västernorrland.

– De jag haft kontakt med har visat dålig kunskap om var man kan köra. Det är en syn att det är ganska tillåtet men tvärtom är det förbjudet att köra i terrängen, säger Lars Ola Norén.

Så för att motverka kunskapsbristen hos de som kör fyrhjulingar ute i naturen funderar länsstyrelsen nu på att dra igång en informationskampanj.

– Det har inte varit prioriterat hos oss på länsstyrelsen. Men med ökat antal fyrhjulingar ute i terrängen är det värt att börja prata om en informationskampanj, säger Lars Ola Norén.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se