p1-morgon

Ingen smekmånad för Obama

I morgon ska Barack Obama, som första sittande amerikanska president, vara med i en av de sena dagliga talkshowarna i amerikansk tv. Han väljer att framträda i ”the Tonight Show” med Jay Leno från Los Angeles. När en politiker ställer upp i ett lättviktarprogram som Lenos, då vet man att politikern antingen är hårt pressad eller känner ett stort behov av att putsa på bilden av sig själv och sälja ett budskap. Kanske få folk att skratta lite åt alltihop, och framförallt – slippa tuffa frågor.

För nog är Jay Leno underhållande, men tuffa frågor är han inte lika bra på. Dessutom är han en stor beundrare av Barack Obama. Så Obama kommer att vara på vänlig mark i studion i Los Angeles i morgon.

Nu måste han snart börja vända vindarna när det gäller den ekonomiska politiken, och ett framträdande hos Leno kan kanske hjälpa. För den folkliga ilskan över Wall Street, bonusar och ofattbart stora förluster riskerar nu att spilla över på Obama, eller ”little Jesus” som en av mina kompisar (själv en Obama-supporter) lite sarkastiskt numera kallar honom.

Vi satt en skara körsångare och drack några öl efter repetitionen igår, och flera av dem som var med jobbar på något sätt i bankindustrin i New York. Samtliga var rörande överens om att Obama nu verkligen är hårt pressad. För att inte tala om hans finansminister Timothy Geithner.

Den allmänna meningen bland bankfolket runt bordet var att Geithner får svårt att överleva AIG-krisen. För Obama kan inte länge skylla allt på Bush, det går inte att försvara sig med trovärdighet hur länge som helst genom att säga att vi ärvde en kris, som är en av de värsta sedan 30-talet.

Obama äger nu de ekonomiska frågorna och de bonusar inom AIG som betalats ut, och som skapat sådan vrede hos folk, har betalats ut när han var president. Uppgifter i schvung här i USA gör också gällande att åtminstone personer inom finansministeriet visste att bonusarna skulle betalas ut långt tidigare än vad som hittills sagts, och att de valde att se genom fingrarna eftersom de var rädda för att staten skulle stämmas om bonusarna förbjöds.

Så småningom kommer sanningen att komma fram i den här härvan, någon som vill rädda sitt skinn kommer att läcka vem som visste vad och när, och så måste någon offras – frågan är vem det blir.

”Ansvaret är tillslut mitt”, sa Obama, som vanligt cool som en filbunke framför Vita huset i går innan han åkte i väg till Kalifornien.

Man brukar prata om smekmånader inom politiken, för en ny makthavare. Obama har faktiskt inte haft någon smekmånad som president. Det har utan tvekan varit stenhård press på honom att leverera från dag ett, och nu har det gått 60 dagar.

Kanske kan det ändå bli lite smekmånadskänsla hos Jay Leno. Studion ligger ju ändå i soliga Kalifornien och han frågas ju ut av en kompis. Gissa om många kommer att titta.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se