Svininfluensan

Finskt regemente har satts i karantän

I Finland har nu ett helt regemente isolerats på grund av att flera värnpliktiga har svininfluensa och många fler har symptom. De värnpliktiga får nu inte åka hem över veckoslutet utan tvingas stanna kvar på regementet.

– Alla är så arga att de inte slipper bort härifrån och man vet inte hur länge det kommer att vara det här. Vi kan sitta här i flera månader om det behövs, säger Nikolas Kamila.

Ja, alla är så arga, säger Nikolas Kamila i den så kallade beväringskommittén när han intervjuas i dag av radion i Finland. För ingen värnpliktig släpps ut och ingen besökare släpps in på Nylands Brigad i Ekenäs, det svenskspråkiga regementet i Finland.

Soldaterna tvingas nu tillbringa åtminstone det här veckoslutet på kasernområdet utan möjlighet att ta sig hem eller ens gå ut på stan. Detta efter att nio av de över 700 värnpliktiga har konstaterad svininfluensa och ytterligare ett 30-tal har symptom som tyder på att de också har sjukdomen.

– Vi har en epidemi på gång och det här är bara början, säger brigadens chefsläkare Jarl-Erik Nyholm.

Det är för att skydda civilbefolkningen som regementet nu försätts i karantän. Hälsovården i Raseborg, kommunen som hyser Nylands Brigad, har ordnat extra telefonlinjer för att kunna ta emot alla samtal från oroliga invånare. De som tror sig ha blivit smittade uppmanas nämligen att ringa till hälsocentralen först och rådgöra med personalen där innan dom beger sig dit för att få vård.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se