Blekinge

Vill tillverka biogas

Biogas kommer att produceras på flera ställen i Blekinge bara om några år.

Dessutom kommer vi att få se allt fler fordonsgasmackar längs vägarna.

Karlskrona och Ronneby kommun är sugna på att tillverka biogas ihop och ligger just nu i startgroparna.

– Det skulle vara intressant att producera biogas i området.  Dels för att det är en fråga om miljön och dels för att vi kan ta tillvara på det som annars bara är avfall, menar Sven-Olof Pettersson som är Karlskrona kommuns Agenda 21-samordnare.

Kan göras på fläskfilé
Det är bland annat gamla potatisar, brödskivor och fläskfilén man festat på som tillsammans med böndernas gödsel kan bli ingredienser som görs om till biogas.

Det finns få ställen som tillverkar biogas i sydöstra Sverige men om några år kan Blekinge ha flera stycken. Även den kommande etanolfabriken i Karlshamn skapar en hel del gas.

Dessutom ligger Västblekinge Miljö AB, alltså Karlshamn, Olofströms och Sölvesborgs kommunala bolag långt fram. 

De har precis fått tillstånd att göra gas av hushållsavfall som kommunborna källsorterat och tittar nu på finansieringen. Tillverkning kan vara igång redan redan 2011.

Som hönan och ägget
Mackar finns i Olofström och Karlshamn och EON funderar på fler i länet. Men det är lätt att undra om det finns tillräckligt många som vill köra på fordonsgas.

Det finns bara ett 60-tal gasbilar i Blekinge. Karlskrona kommuns Agenda 21-samordnare Sven-Olof Pettersson ger en förklaring som påminner om funderingen ifall ägget eller hönan kom först.

– Gasbilen är det ingen mening att man köper förrän det finns gas. Kan vi få till stånd en försäljning och produktion av gas så kommer också intresset att köpa gasbilar att öka, säger Sven-Olof Pettersson som är Karlskrona kommuns Agenda 21-samordnare.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se