Stora telefonproblem för domstolarna

Det är problem med den telefonväxel som servar Stockholms domstolar. Sen i måndags har det varit svårt att komma fram och bortkopplingarna har varit många.

– Vi har ju flyttat, och det har påverkat hela telefoniplattsformen, säger Eva Lieberth, föreståndare för växeln för Stockholms domstolar.

Sedan april 2007, har tingsrätten, hovrätten, kammarrätten, Högsta Domstolen, Regeringrätten och länsrätten haft en gemensam växel. En del gnissel i maskineriet har det varit allt sedan dess, men i måndags bröt systemet ihop ordentligt. Det var då som växeln flyttades från tingsrättens gamla adress på Scheelegatan, till Rådhuset, och moderniserades ytterligare.

– Så i samband med det här så har vi också bytt vårt hänvisningssystem för domstolarna i Stockholm, säger säger Eva Lieberth, föreståndare för växeln för Stockholms domstolar.

Vad ställer det till för problem då?

– Ja, det ställer väl till hur mycket problem som helst. För det är ju en knutpunkt, en kärna.

Högste ansvarig på Domstolsverket för telefonväxeln är Ulf Berggren. Han säger att man köpt tjänsten av Telia att flytta telefonväxeln. Men varför det inte fungerar kan han inte svara på.

– Ja, det skulle jag också önska att vi visste. Men Telia jobbar med det här problemet. Men det har inte funkat. Det har fattats något kort. Men nu ska det ju telefonin fungera.

Men jag blev bortkopplad flera gånger nu när jag ringde och sökte folk?

– Jaha, det låter ju inte bra, säger Ulf Berggren på Domstolsverket.

På Telia beklagar man att domstolarnas växel strulat. Problemen snart ska vara åtgärdade, säger man.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se