Irans opposition startar egen radio och tv

Oppositionen i Iran håller på att skaffa sig en egen radio- och tv-station. Det är den "gröna rörelsen" som stödde presidentkandidaten Mir Hussein Moussavi i det omstridda presidentvalet som nu ska börja sända in över Iran.

Ett avtal finns redan om att hyra sändare i ett hemligt land.

– Det är bråttom, säger Mohsen Makhmalbaf, internationellt känd filmregissör och internationell talesman för den iranska gröna rörelsen.

Inom en månad hoppas han att oppositionen ska ha fått igång radiosändningar in över Iran. Tv är tänkt att komma senare.

Vilket land som hyr ut sändare till den gröna rörelsen vill Mohsen Makhmalbaf inte säga - bara att det är ett asiatiskt land och att det landet inte ska ha något inflytande över sändningarna.

Oppositionen ska inte kunna beskyllas för att gå utländska makters ärenden. Och därför ska också finansieringen, som inte är klar än, komma från exiliranier.

Moshen Makhmalbafs besök i Stockholm är avsett att sammanfalla med EU:s utrikesministermöte här. Och på frågan vad den iranska oppositionsrörelsen vill att EU ska göra svarar Makhmabalbaf:

– Iran är som ett kapat flygplan. Ahmadinejad har kapat folket, erkänn honom inte som Irans president, ge inte Iran tid att bygga en atombomb och pressa regimen politiskt och ekonomiskt till att acceptera mänskliga rättigheter.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se