Mord och våldtäkt gav fem livstidsstraff

En amerikansk före detta soldat har dömts till livstids fängelse av en civil domstol i USA för mord på en irakisk familj och gruppvåldtäkt av en 14-årig flicka.

Händelserna inträffade i maj 2006 och när de uppdagades fick de stor internationell uppmärksamhet, och fyra av fem inblandade amerikanska soldater har nu dömts till långa fängelsestraff.

Den nu 24-årige soldaten fälldes för sina brott redan i maj, men i går kom alltså domen mot honom i en domstol i delstaten Kentucky. Han dömdes till fem livstidsstraff utan möjlighet till benådning efter vad som kallats för massakern i Mahmudiyah söder om Bagdad i maj 2006.

Fallet är ovanligt eftersom 24-åringen dömdes i civil amerikansk domstol. Detta på grund av att han redan hade avskedats ur armén innan han blev misstänkt för morden.

De fyra andra inblandade soldaterna har tidigare blivit dömda i militärdomstol, och tre av dem fick också livstidsstraff för mord och våldtäkt, dock med möjligheter till benådning efter tio år.

Den fjärde fick 27 månaders fängelse efter att ha fungerat som vakt under attacken.

Den 24-årige soldaten som fick sin dom i går ansågs vara den ledande under attacken då en hel familj på fem personer mördades. 24-åringen dödade enligt domen först fyra av familjemedlemmarna medan de övriga våldtog den 14-åriga dottern.

Därefter våldförde sig även 24-åringen på henne för att senare avrätta henne och det hela avslutades med att gänget satte eld på den dödade familjens hus. Därefter ska de ha gått tillbaka till den vägspärr de kom i från för att grilla kyckling.

Soldaten sa själv under rättegången att han blev beordrad att göra det han gjorde, och att det var krigets fel att det blev som det blev.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se