Fuglesang gillar det tyngdlösa jobbet

Den svenska astronauten Christer Fuglesang är nu inne på sitt åttonde dygn av vad som troligtvis blir hans sista rymdresa. Och på en presskonferens från rymdstationen ISS nu natten till idag berättade han vad han kommer att minnas bäst från sina två resor i rymden.

– Rymdpromenaderna är det ena. Det andra är tyngdlösheten hur vi svävar runt här och kan leka och kan snurra runt. Det är bara roligt att jobba här i tyngdlösheten. Det är en massa lådor och grejor som flyttas fram och tillbaka. Sedan är det förstås fantatiskt vackert att titta ner på jorden, säger Christer Fuglesang.

När Christer Fuglesang pratar via en videolänk från rymdstationen ISS, så ser man hur han svävar, liksom sittandes i luften, över en bänk tillsammans med mikrofonsladdar och de 12 andra astronauterna på plats. Och det är svårt att tro att de bara är runt 40 mil från jorden.

Fuglesang är nu inne på sitt åttonde dygn i rymden. De första dagarna på rymdstationen ISS gick till stor del ut på att flytta över packning från rymdfärjan Discovery, och i går genomförde han sin första rymdpromenad då han bytte ut den omtalade 800 kilo tunga ammoniaktanken.

Natten till söndag är det dags igen. Då kliver han ut för att bland annat byta ett trasigt elskåp. Och det blir troligtvis han allra sista rymdpromenad på hans allra sista rymdresa, eftersom det är så många astronauter som står på tur för att komma ut i rymden.

– Det kommer nog att kännas lite vemodigt eftersom det nog inte lär bli några fler chanser. Jag ska försöka njuta det bästa jag kan samtidigt som vi förstås, framförallt, ska koncentrera oss på att göra arbetet.

Dagarna efter rymdpromenaden går mest åt till att förbereda hemresan för de sju besättningsmännen på Discovery. Och om allt går enligt planerna ska de landa på Kennedy Space Center i Florida om knappt en vecka. Och såhär svarar Christer Fuglesang på frågan om hur det känns inför hans sista dagar i rymden.

– Jag är fantastiskt glad för de möjligheter och chanser som jag har fått att få komma upp hit två gånger. Det är helt otroligt. Det är klart jag kan inte forsätta alltför länge.

– Jag skulle i och för sig mycket gärna ta emot en chans att få flyga hit igen och bo här längre, men jag tycker det är dags för andra att komma efter och få göra det. Jag kan se fram emot att få göra andra intressanta jobb på jorden också, säger Christer Fuglesang.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se