NYKÖPING

Flickors självförtroende allt sämre

En ny undersökning bland högstadieelever i Nyköping visar att andelen tjejer med gott självförtroende har minskat från 60 procent till knappt 50. På samma treårsperiod har det i princip inte hänt någonting alls med killarnas självförtroende - det ligger kvar på närmare 80 procent.

Dom här siffrorna förvånar inte niondeklassarna Elin Israelsson och Linnea Malm på Oppebyskolan.

– Nej, jag tror det handlar mycket om utseende. Tjejer ska vara smala och snygga, säger dom.

I ungdomsundersökningen som i veckan presenterades för politikerna i Nyköpings Barn- och ungdomsnämnd har man ställt frågor inom många olika områden till ett representativt urval av högstadieeleverna. Frågorna handlar om allt från mobbning och alkoholvanor, till Internetanvändning och trygghet.

Exempelvis framgår det av undersökningen att frukostvanorna har försämrats - även det bland tjejer. För tre år sen var det knappt 15 procent av dom tillfrågade som sällan eller aldrig åt frukost. I år struntar 22 procent av tjejerna oftast i morgonmålet.

Bland de tiotalet elever som SR Sörmland varit i kontakt med så drar i stort sett alla fram utseendet som den främsta faktorn som påverkar självförtroendet. Så här resonerar exempelvis Elin Israelsson för egen del.

– Jag ändrar mig typ hela tiden. Jag har en pojkvän och säger han att jag ska färga håret så gör jag det för att jag vill se ut som han vill, säger hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se