Israelkritik anses orsaka antisemitism

I Israel hävdar flera debattörer att Aftonbladets artikel där israeliska soldater beskylldes för organstöld är en följd av ökad antisemitism i västvärlden.

Den israeliske statsvetarprofessorn, Gerald Steinberg, menar att det skapats en stor människorättslobby i väst som ägnar sig åt israelkritik som han ser som antisemitisk.

När man regelbundet ger sig på Israel i termer av apartheid, etnisk rensning, massaker bidrar man till att skapa en bild av staten Israel som ond och omoralisk och det är en form av antisemitism, säger Gerald Steinberg.

Han riktar till exempel skarp kritik mot New York-baserade Human Rights Watch, som han anser har en tydligt anti-israelisk agenda som inte går att maskera med några fikonlövsrapporter om Hamas övergrepp, som han säger.

Gerald Steinberg leder också organisationen NGO Monitor, som granskar människorättsgrupper och biståndsverksamhet där bland annat svenskt bistånd pekats ut. NGO Monitor har också kritiserat det faktum att flera västländer ger ekonomiskt stöd åt grupper som motarbetar den israeliska staten.

Organisationen Breaking the Silence, som nu turnerar i Skandinavien, är en grupp före detta soldater som vittnar om de övergrepp de själva begått mot palestinier, bland annat under Gazakriget. Men, säger Gerald Steinberg, det här är en grupp som har en politisk agenda, att få slut på ockupationen.

Jag frågar Gerald Steinberg om han verkligen kan säga emot de israelkritiker som menar att det finns ett element av apartheid i vägnätet på Västbanken där vissa vägar som går över ockuperad mark, bara får användas av ockupationsmakten Israel, inte av det ockuperade palestinska folket. Ett exempel är väg 443 som Steinberg själv använder.

Jag vill inte gå in i debatt om Genèvekonventionen, säger Gerald Steinberg, men du ska veta att den vägen inte alltid varit till enbart för israeler, så blev det först när palestinierna sköt på oss, det var en fråga om självförsvar, inte apartheid.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se