stockholm

Branden på T-centralen ska utredas

Både SL, polis och räddningstjänst har startat en utredning kring branden på T-centralen i Stockholm igår, då all tunnelbanetrafik fick stoppas och alla spår utrymmas sedan ett arbetsfodron på blå linje börjat brinna.

Larmet om kraftig räkutveckling kom vid lunchtid och ett hundratal brandmän från 17 stationer höll hela dagen på med släckningsarbetet.

Först vid elva-tiden igårkväll kunde insatsen avslutas och sedan dess har tunnelbanetrafiken flutit på normalt, säger Jenni Almgren, på SL:s pressjour.

– Nu är det här arbetsfordonet som det brann i bortforslat, och det kommer man att undersöka.

Kommer ni göra någon egen utredning?

– Ja, efter en sådan här händelse tittar vi alltid på om våra rutiner har följs, hur våran kommunikationen fungerade och informationen ut till resenärerna och ersättningstrafik. Det är jätteviktigt att få en totalbild av hela händelsen så att vi kan lära oss saker till nästa gång, säger Jenni Almgren.

Hur upplever du att det fungerade igår då?

– Jag upplever att det fungerade bra. Det var ju en dramatisk händelse och då ställer sig alla på tå och gör sitt bästa. Först tog det ett tag att lokalisera den här rökutvecklingen och sedan att släcka den och vädra ut rök. Och på eftermiddagen tog det eld igen i det här fordonet så därför blev det en väldigt lång händelse, säger hon.

Enligt Jenni Almgren på SL har all trafik kommit igång som den ska igen, men det kan fortfarande lukta rök på stationen.

Helen Ling
helen.ling@sr.se