Stockholm

Sameministern dröjer med besked

Vid sametingets invigning för två veckor sedan fick regeringens företrädare ta emot en hel önskelista av åtgärder som efterlystes från den svenska regeringen. Nu svarar sameministern Eskil Erlandsson på önskelistan.

Vid invigningen av Sametinget efterlyste Kirunas kommunalråd, Kenneth Stålnacke, besked från regeringen när det gäller ett nytt sametingshus.

– När Sveriges regering ger klartecknet så ordnar vi med tomt och detaljplan så att första spadtaget kan tas, så nu är det hög tid att gå från ord till handling, sa Kenneth Stålnacke.

Enligt Eskil Erlandsson så ligger frågan hos den samepolitiska arbetsgruppen som har i uppgift att plocka fram en proposition.

– Eventuellt besked kommer i denna och propositionen är ju planerad till i början av nästkommande år.

Rovdjursersättning
Efter Stålnacke så påminde Renägarförbundets ordförande Ellen Omma regeringen om att det saknas omkring 16 miljoner kronor för att betala full rovdjursersättning till samebyarna.

– Renägarförbundet vill även påminna Sametinget och jordbruksministern att det i dag, 2009, är renskötaren ensam som får ta ansvar för den rovdjurspolitik som den svenska staten upprättat villkoren för. Rovdjursanslaget har inte ökats trots en drastiskt växande rovdjursstam, sa Ellen Omma i talarstolen.

Som svar på säger Eskil Erlandsson att besked om alla typer av budgetar kommer den 21 september.  

Hamnat på efterkälken
Därefter så påpekade Klemetti Näkkäläjärvi som är president för sametinget i Finland om att sametinget i Norge har kunna stärka sitt inflytande tack vare urfolkskonventionen ILO 169, medan Sverige och Finland hamnat på efterkälken då konventionen ännu inte undertecknats.

Inte heller på det hade sameministern Eskil Erlandsson något svar att ge.

– Jag kan inte svara på det idag, frågan ligger i det stora paket av utredningar som den här gruppen har att arbeta med.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio