länet

Mer pengar till kommunerna

Dom ökade statsbidrag som Örebro Läns Landsting kommer att få av regeringen räcker inte till. Det anser Socialdemokraten och landstingsrådet Marie Louise Forsberg Fransson.

Men Moderaternas Kent Persson är nöjd. Totalt handlar det om 10 miljarder kronor extra till samtliga kommuner och landsting nästa år. Det skulle innebära 90 miljoner kronor extra i landstingets kassa och ca 210 miljoner kronor för länets övriga kommuner.

Moderaternas Kent Persson säger i en kommentar att regeringen agerar på ett ansvarsfullt sätt och stärker möjligheterna för länets kommuner och Örebro läns landsting att kunna möta lågkonjunkturen på ett bra sätt.

Men Socialdemokraternas Marie-Louise Forsberg Fransson är mindre nöjd. Hon pekar på minskade skatteintäkter som gör att landstinget bara nästa år tappar 300 miljoner kronor. Dessutom har statsbidragen dom senaste två åren legat kvar på samma nivå.
-Pengarna är välkomna men det luktar lite valfläsk, säger Socialdemokraternas Marie Louise Forsberg Fransson.

Staffan Werme Folkpartist och kommunalråd i Örebro är glad över dom 100 miljoner kronor som kommunen får i extra statsbidrag 2010.

- Vi är ju inte i någon ekonomisk kris som många andra kommuner. Pengarna kan vi använda för att få ut fler i jobb och mildra effekterna av krisen, säger Werme. På frågan om vad han vill använda pengarna till säger Staffan Werme.

-Vi måste diskutera detta inom partierna men bemanningen inom äldreomsorgen, fler arbetsmarknadsprojekt, att hjälpa yngre in på arbetsmarknaden och höja kompetensen för lärare är några områden där Staffan Werme kan tänka sig använda dom 100 miljonerna.