Rottne

Irritation över vattnet i Rottne

Irritationen växer bland invånarna i Rottne, Brittatorp och Rydet. I två veckor har de tvingats koka dricksvattnet i fem minuter för att få bort bakterierna.

Tidigare artiklar:

– Det är jättejobbigt, man glömmer sig ibland och jag får säga till barnen varje dag att de inte får dricka vattnet, säger tvåbarnsmamman Charlotte Magnusson i Rottne.

Pehr Andersson, va-chef i Växjö kommun, säger att det är svårt att hitta orsaken till att det finns bakterier i Rottnevattnet.

– Vi har provtryckt ledningarna, klorerat och försökt hitta läckor i ledningsnätet där bakterierna skulle kunna ta sig in, men hittills har vi inte hittat orsaken, säger Pehr Andersson, som har förståelse för att rottneborna är irriterade.

Ingen ersättning
Någon ekonomisk ersättning från Växjö kommun kan de som drabbats troligtvis inte räkna med.

– Det är dåligt, tycker Charlotte Magnusson, som också är kritisk mot informationen från Växjö kommun.

– Det är svårt att ge information om de tekniskt komplexa undersökningarna vi gör, säger Pehr Andersson. Vattenproverna vi skickar på analys tar ett par dagar att få svar på. Men vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet.

Sex procent används som dricksvatten
Vad gäller ekonomisk ersättning till dem som drabbats hänvisar Pehr Andersson till politikerna.

– Dricksvattnet är bara en liten del av vattnet ett hushålls gör av med, säger han. Man räknar att bara sex procent av vattenförbrukningen är dricksvatten. Men ska det bli återbetalning så är det något våra politiker får besluta om.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se