Viktigt hus fyller tio år

I dag firar barn och vuxna 10-årsjubiléet på Ronald McDonald Hus i Göteborg. Sedan starten har ungefär
8 000 familjer kunnat bo i huset nära sina sjuka barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Annelie Evenmyr från Kungsbacka är en av alla föräldrar som haft glädje av huset.

– Det första man slås av är hur fint det är här, det är en otroligt fin miljö, säger hon. Men sedan detta att det är så nära sjukhuset, att kunna växla mellan nästan hemmiljö och sjukhusmiljö, det är den största ynnesten.

Till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus remitteras barn från hela landet - ofta är det barn i kritiska tillstånd och med svåra diagnoser.

Marie Sandersson-Bergwall och Andreas Bergwall är från Västerås. Deras son Oskar är ett och ett halvt år och född med hjärtfel.

Han behöver vård i Göteborg och för tredje gången kan nu familjen bo tillsammans i huset alldeles intill barnkliniken på Östra.

– Det är fantastiskt, det är jätteskönt att få närheten till sjukhuset, säger Marie Sandersson-Bergwall. Det är det allra viktigaste och så det att man lever ett liv som är ganska likt det där hemma.

Hur skulle ni vilja beskriva miljön?

– Otroligt lugn och harmonisk, fast stressen är runt hörnet, säger Andreas Bergwall. Det känns skönt att kunna sätta sig här och koppla av, ta en fika med familjen och vara tillsammans.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se