blekinge

Blekinge får 164 miljoner

För att mildra den ekonomiska krisen får länets kommuner och landstinget 164 miljoner kronor extra nästa år. Det meddelande regeringen idag som totalt delar ut tio miljarder kronor extra i hela landet.

I foajén på Wämö Center i Karlskrona var det i dag fullt av människor. En pensionärsförening hade haft konferens och en av deltagarna var kommunalrådet KG Svenson (M).

Han styr Karlskrona och meddelade snabbt att Karlskrona får 33 miljoner kronor extra nästa år. Så snabbt att pensionärerna fick veta det 45 minuter innan regeringen höll sin presskonferens.

Mildra kriseffekterna
Pengarna delas ut för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen. Men KG Svenson vill inte säga hur han tycker att pengarna ska användas.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi måste ha budgetberedning först, säger han.

Lena Trede var en av de pensionärer som idag fick beskedet i Wämö Center direkt från kommunalrådet KG Svenson.

Hon och hennes vänner på plats tyckte att pengarna bland annat ska satsas på utbildning av hemtjänstpersonal. En typisk äldrefråga, alltså.

– Var och en bevakar ju sitt. Eftersom den här konferensen handlar om äldrefrågor så ligger det närmast till. Men barnens behov är också väldigt viktiga, sa Lena Trede.

"Satsa på barnen"
Erik Lindkvist är trebarnspappa och tvekar inte en sekund när han får frågan hur han tycker att pengarna ska användas.

– Kommunen ska absolut satsa pengarna på barnomsorgen tycker jag. De stora skattebetalarna har barn och vi är intresserade av bra barnsomsorg och bra skola, säger Erik Lindkvist.

Utöver de tio miljarder kronor som gäller 2010 skjuter staten till en miljard kronor för i år med anledning av kostnaderna för influensapandemin.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se