Stöket spred sig i helgen

Under helgen var det fortsatt oroligt med stenkastning och skadegörelse i flera Uppsalastadsdelar. Thomas Eriksson, biträdande chef för ordningspolisen i Uppsala tror att ungdomar i olika stadsdelar har inspirerats av varandra.

En polispatrull som ryckte ut till en bilbrand i Stenhagen utsattes vid tiotiden i går kväll för stenkastning. En sten träffade polisbilens ruta som gick sönder.

Även en buss i linjetrafik utsattes för stenkastning sent på söndagskvällen. Bussen ska ha varit tom förutom för föraren. En sten gick igenom en sidoruta, som gick sönder.

I Gottsunda har ett 40-tal bilar fått däcken sönderskurna och några även lacken repad under helgen.

– Utifrån vad vi har sett är det olika personer som utför det här i olika områden. Men på samma sätt som man kan befara att ungdomarna i Gottsunda har blivit inspirerade av händelserna i Danmark, Rosengård och Göteborg, så tror jag att det är stor risk att det sprids inom olika stadsdelar här, säger Thomas Eriksson, biträdande chef för ordningspolisen i Uppsala.

På lördagskvällen fick också en polisman en kullersten kastad mot sig i Stenhagen och stenen ska ha varit nära att träffa honom.

Ett specialsammansatt utredarteam på minst åtta poliser arbetar nu med de närmare 30-tal polisanmälningar som har kommit in. Brottsrubriceringarna rör allt från skadegörelse till misshandel och våldsamt motstånd.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se