
Bush mötte protester i Manilla
USA:s president George Bush avverkade på lördagen andra etappen på sin Asien-resa. Han talade till det filippinska parlamentet och lovade utökat militärt stöd, men möttes också av stora protester under besöket i Manilla. På söndagen deltar han i öppnandet av Apec-ländernas toppmöte i Bangkok.
När George Bush på lördagen under åtta timmar besökte Filippinernas huvudstad Manilla, lovade han den filippinska presidenten Gloria Arroyo ökat stöd för att modernisera den filippinska armén. Samarbetet mellan USA och Filippinerna är en stabil grund för kampen mot terrorismen i Stilla Havs-området, sa Bush.
Trogen bundsförvant
Filippinernas president har framstått som en av Bush mest trogna bundsförvanter i den USA-ledda kampen mot terrorgrupper. Den amerikanske presidenten kom till Manilla från Tokyo, som var den första etappen på en veckas resa i Asien och till Australien. Det korta uppehållet i Manilla omgärdades av ett rekordstort säkerhetspådrag. Det hindrade inte flera tusen studenter från att ta sig fram till parlamentsbyggnaden där Bush höll tal.
Studenter och andra som invaderade flera centrala gator bar på plakat med texten ”Bush – terroristen nummer ett” och ”Bush, försvinn och ta med dig Arroyo ut”. Hundratalet amerikanska flaggor brändes av studenterna. När Bush talade i det filippinska parlamentet vandrade sju parlamentsledamöter ut.
Ska debattera kampen mot terrorismen
Under kvällen fortsätter Bush till Bangkok. Där sällar han sig till 20 andra stats- och regeringschefer som i morgon inleder Apecs toppmöte. Apec är en sammanslutning av länder i Asien och Stilla Havsregionen. Med finns Rysslands president Vladimir Putin, Australiens John Howard, Kinas Hu Jintao, presidenterna från Mexiko, Peru och Chile och dessutom en rad asiatiska länders ledare.
Mötet kommer att handla om kampen mot terrorismen och om möjligheterna till förenklade handelsvillkor. I varje fall finns chansen att reparera en del av fiaskot från WTO-mötet i Cancún i Mexiko, som blev en klar besvikelse för de fattigaste länderna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se