Hård strid om böcker på nätet

Bokförlagens kamp mot Google
Idag är det sista chansen för världens bokförlag att i lämna in sina invändningar till en domstol i New York mot Googles jätteprojekt att scanna in alla världens böcker.  Hur problematiskt är Google Books?
Samtal med Rick Falkvinge, Piratpartiet och Kristina Ahlinder, Svenska förläggareföreningen.

Brasilien valde bort Gripen
Brasilianska regeringen har beslutat att köpa franska stridsflygplan istället för JAS Gripen, uppger franska medier. Hur stort bakslag är detta?
Samtal med Johan Tunberger, försvarsanalytiker.

Europeisk kulturhuvudstad
På tisdagen beslutas vilken stad som blir Europas kulturhuvudstad 2014 och det står mellan Umeå och Lund.
Samtal med Lars Böhlin, kulturredaktör på Västerbottens Folkblad och Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska dagbladet.

CIA i blåsväder
Idag tisdag börjar höstterminen i amerikansk politik när kongressen i Washington samlas igen, efter en månadslångt sommaruppehåll. President Obama vill fokusera på ekonomin och på att få igenom en ny sjukförsäkringsreform. Men flera andra frågor väntas också väcka het debatt i höst. Bland annat gäller det CIA och de omstridda förhörsmetoderna mot terroristmisstänkta fångar. Reportage av Ginna Lindberg.

Hur ska extramiljarderna användas?
Regeringen har beslutat att landets kommuner och landsting får ytterligare 10 miljarder i budgeten för nästa år. Statsminister Fredrik Reinfeldt aviserade satsningen bland skoleleverna på en skola utanför Stockholm. På Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger de att det ökade statsbidraget är ett behövligt tillskott. Hur ska pengarna användas?
Debatt mellan Ylva Thörn, ordförande för Kommunal och Eva Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Teater mot oro i förorten
De senaste veckornas problem i Göteborgs förorter som startade i Backa är inte nya på något sätt. Nu gör polisen hembesök hos ungdomar som bedöms befinna sig i riskzonen. På stadsdelens fritidsgård ordnar de debatter med ungdomarna om den senaste tidens händelser. Dessutom använder man teater som ett sätt för de unga att få utlopp för sina känslor.
Reportage av Hanna Nyberg.

Ordspråk på tapeten
Man ska inte ropa hej förrän man kommit över älven. Det och andra ordspråk är vanliga i svenska språket. Och ordspråkens historia går långt bakåt i tiden.
Hör doktoranden Daniel Andersson, som har gjort en rejäl djupdykning i ordspråk i norra Sverige på 1800- och början av 1900-talet.

Krönika
Av radions korrespondent i New York, Daniel Alling.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se