Skaraborg

Fartkameror saboteras

Skaraborgs hastighetskameror är utsatta för regelmässiga sabotage. Vissa vägsträckor, som sträckan mellan Falköping och Skövde, är bland de mest utsatta i hela länet. Där har samtliga kameror någon gång saboterats.

– Folk sprejar, slår eller skjuter sönder dem. Det är tråkigt eftersom det kostar mycket pengar att laga dem och de sitter ju där för att rädda liv, säger Anders Jändel på Vägverket är förvaltare för fartkamerorna i Västsverige.

Enligt Vägverket beräknas fartighetskamerorna rädda ett 80-tal liv om året. Ändå körs de över med traktor, oskadliggörs med olika verktyg, sprayas över linsen, skjuts hål i med vapen, eller helt enkelt välts över ända.

Vissa mer utsatta än andra
Totalt sett har antalet sabotage minskat, men vissa platser är mer utsatta än andra, som sträckan mellan Falköping och Borgunda.

Kostnaden för kamerasabotagen beräknas till ett par miljoner kronor om året, bara i Västra Götaland. Men något sätt att komma till bukt med problemet ser inte Anders Jändel på Vägverket, eftersom att kamerorna i vissa fall behöver stå ensligt.

– De blir ju saboterade där de står och ibland är det ödsliga platser. Kamerorna står ju på de platser de gör för att påverka hastigheten.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se