Priserna på begagnade bilar stiger igen

Det har vänt för handeln med begagnade bilar, visar kvartalssiffror från Motorbranschens riksförbund, MRF. Priserna som bygger på gjorda affärer i märkeshandeln visar på en uppgång med två procent, säger Tomas Ullander på MRF som beskriver situationen som positiv.

– Ett bekymmer vi har nu är att vi har mindre bilar i lager, vilket kan bli ett bekymmer långsiktigt här att kunna ha utbud när konsumenten efterfrågar begagnade bilar.

Det har skett stora förändringar under våren, vad beror de på i huvudsak?

– Det beror på att vi har haft en allt starkare försäljning av begagnade bilar, samtidigt har vi haft en svag nybilsförsäljning, så vi har inte bytt in lika många bilar som vi har sålt, så det har lett till att vi har dränerat vårt begagnatlager.

Efter ett sällan skådat prisras och lageruppbyggnad av begagnade bilar i bilhandeln sedan förra hösten när finanskrisen och bilkrisen slog till, så har det nu vänt. Det senaste kvartalet är priserna oförändrade, vilket ska tolkas som att de egentligen har gått upp ett par procent.

Från svag försäljning och stora lager och kraftigt sjunkande priser till halverade lager och stabila priser och fler kunder som byter upp sig. Så har utvecklingen varit.

Och många bilister har på senare tid upplevt något ovanligt nämligen att ha blivit uppringda av begagnade bilhandlare som begärt att få köpa just deras bil. Fortsätter det så här kan det bli brist och då kanske bilköparen väljer en ny bil istället.

– Som det känns just nu så är vi inne i en uppåtgående period igen och har ökat vår begagnatförsäljning och vi tror att även nya bilar kommer igång här under hösten och vintern, säger Tommy Ullander.

Statistiken visar att bilhandeln haft en stark utveckling under sommaren och har nu sammantaget för året överträffat förra årets nivå med drygt 2 procent. Samtidigt har den totala begagnat-omsättningen av 10-årsbilar minskat med 6,5 procent och privatförsäljningen med 14 procent.

Begagnatpris-index har sedan lägsta nivån i början på året stigit med över 2 procentenheter. Men jämfört med tidigare normalläge som inneburit sjunkande priser så är den förändring som skett av priserna på begagnat egentligen ännu större än vad siffrorna visar.

De nyare begbilarna har stigit mest, vilket kan föklaras av att en del av nybilsförsäljningen förskjutits mot nyare begagnade. Även bilar med minst motorstorlek har ökat mest, vilket är ett resultat av den allmänna trenden mot mindre bilar.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se