Inget stöd åt Wendt

Allianspartierna i landstinget tänker inte ge moderaten Alexander Wendt sitt stöd när han ska väljas till oppositionslandstingsråd.

Det gjorde dom klart efter att Alexander Wendt under måndagen fick möjlighet att ge sin version angående de regelvidriga ersättningar han tagit del av i flera år.

Kristdemokraternas gruppledare Tore Zetterqvist konstaterar att moralen och etiken är oerhört viktigt i en förtroendefråga.

– Han må ha gjort rätt, rent juridiskt, och det förefaller vara så. Men moraliskt och etiskt är det inte rätt och moralen är oerhört viktig för mig. Vi övriga allianspartier har beslutat att lägga ner våra röster när valet av oppositionslandstingsråd görs den 21 september.

Förlorad arbetsförtjänst
Det gungande till ordentligt under fötterna på moderaten Alexander Wendt när det för några veckor sedan avslöjades att han i flera år tagit ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst, trots att reglerna inom landstinget inte medger detta.

Under tre år fick han ut över 150.000 kronor. Som en ytterligare besvärlig omständighet kröp det fram att hans företag varit vilande under samma period.

Diskussion om framtid
Hans egen landstingsrupp tvingades ägna flera timmar åt att diskutera hans fortsatta framtid inom den moderata landstingspolitiken.

Till slut enades man om att trots allt nominera honom till oppositionslandstingsråd den 21 september i landstingsfullmäktige.

Alliansstöd viktigt
En ganska tagen Alexander Wendt slog ödmjukt fast att de övriga allianspartiernas stöd också var viktigt för hans beslut att ja eller nej till den åtråvärda posten som ledare för oppositionen inom landstinget.

Igår fick han veta att allianspartierna inte ger honom detta stöd, vilket inte innebär att han kommer att tacka nej till posten som oppositionslandstingsråd.

M-stöd viktigast
– De har valt att lägga ner sina röster, inte att rösta mot mig. Det viktigaste för mig är att jag får stödet fråm min egen landstingsgrupp och det har jag fått.

Frågan är då om allianspartiernas beslut att inte förorda eller stödja Wendt kan komma att påverka landstingspolitken och i slutändan medbrogarna i länet?

Tore Zetterqvist tror inte att det politiska samarbetet kommer att påverkas.

– I sakfrågorna kan vi samarbete, rent politiskt står vi på samma sida. Så jag tror att det kommer att fungera i alla fall.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se