Framtidens teknik och SAAB får ny delägare

16.00-16.45

Sotmoln en klimatbov
En ny FN-rapport pekar ut svart sot och så kallade bruna sotmoln som viktigare för den globala uppvärmningen än vad man tidigare trott. Så mycket som hälften av uppvärmningen kan enligt FN:s mijöprogram kopplas till de bruna sotmolnen som uppstår vid skogsbränder och när man eldar. Medverkande: Stefan Henningsson, programchef för klimatfrågan på Världsnaturfonden och Sara Stenhammar, energi- och miljöhandläggare på SIDA.


Framtidens teknik
Om 30 år är var tredje svensk äldre än 65 år, men vem ska ta hand om vår åldrande befolkning? Är det en kanske en robot som kommer att möjliggöra att vi kan bo kvar hemma på ålderns höst? Och är det robotar som ska klara bristen på personal i framtidens äldrevård? Hjälpa, planera och lyfta, men lindra och trösta? Vilka är möjligheterna och var går gränsen? Hör om framtidens teknik i äldrevården, en teknik som redan är här. Medverkande: Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, Adam Hagman, ansvarig för Hälsorobotik på Robotdalen, Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, Olle Grahn, pensionär och fodervärd åt Giraffen och Maria Gill, projektledare för ny teknik på äldrevården i Västerås.   


Japansk familjepolitik
I Japan vann Demokratiska partiet stort i parlamentsvalet för drygt en vecka sedan och i dag kom besked att partiet är redo att bilda regering med stöd av två mindre partier. Demokratiska partiet vann bland annat med löften om att föra en mer familjevänlig politik. Japan befinner sig i en demografisk kris, där det föds alldeles för få barn, som en dag ska ta hand om en åldrande befolkning.
Reportage av Nils Horner, SR:s korrespondent i Asien. 


17.00 - 17.45

Vilken hjälp är bäst för den som drabbas av depression?
Landets psykiatriker går till hårt angrepp mot Socialstyrelsen för att de förordar samtalsterapi och KBT framför läkemedel som första behandling.
Diskussion mellan Johan Franck, verksamhetschef för Centrum för psykatriforskning vid Karolinska Institutet, Lars-Erik Holm generaldirektör vid Socialstyrelsen och Torsten Kindström, anhörigföreningen Balans.


London
Kan man driva en kommun efter samma modell som ett lågprisflygbolag, en modell där man i princip bara får den service man är beredd att betala för? Ja, i utkanten av London finns det i varje fall ett kommunalråd som vill försöka. Vår korrespondent, Johan Prane åkte dit för att höra hur det ska gå till.


SAAB verkar kunna få ny delägare
Det verkar bli det kinesiska bilföretaget Beijing Automotive Industry Holdings som blir Koenigsegg Groups nya partner i köpet av Saab. Hör VD Christian von Koenigsegg, Anette Hellgren, fackordförande Unionen på Saab-fabriken i Trollhättan, bilanalytiker Christer Karlsson och Jöran Hägglund, statssekreterare hos Maud Olofsson, om hur mycket närmare en affär man nu kommit.


Vem i hela världen kan man lita på?

Hoola Bandoola var ett av proggrörelsens största band på sjuttiotalet, med nya klanger i svenskt musikliv och i polemik mot allt från idoler till diktaturer. Malmögruppen betade av över 500 spelningar på estrader, hos föreningar, i fängelser och på folkfester. Idag kommer boken "Hoola Bandoola, om ett band, en tid, en stad". Den handlar i mycket om "Vem i hela världen man kan lita på?" Reportage av Gösta Lempert.Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho Matre
Producenter: Li Hellström och Karin Wickström