Orhan Pamuk

"Varje promenad på Istanbuls gator är lika underhållande och uppfriskande som en resa till evigheten."

Det är Istanbul som är huvudpersonen i författaren Orhan Pamuks alla romaner. Men det är inte bara staden han beskriver utan samtidigt också hela sitt eget liv. "Varje promenad på Istanbuls gator är lika underhållande och uppfriskande som en resa till evigheten", skriver han i sin berömda roman Den svarta boken, och visserligen syftar just det citatet på den hurufistiska guldåldern i Istanbuls historia, men åtminstone det där med evigheten stämmer fortfarande ganska bra.

När man har läst de över 400 sidorna i denna imponerande roman har man också känslan av att genomlevt hela Turkiets kulturhistoria, att ha sett och upplevt varenda torg och gathörn och ha hört varenda bullrande trafikljud i denna öronbedövande storstad. Men i Orhan Pamuks arbetsrum bakom moskén i Cihangir är det tyst och från sitt stora panoramafönster har han den mest hänförande utsikt över Bosporen och Mamarasjön. Här ser han de stora lastångarna passera förbi i en aldrig sinande ström, det är Istanbul som förbinder öst och väst, det är här Orienten börjar.

Ursprungligen sänt måndagen den 4 januari 1999


Kuriosa:
"Jag var nere på en konferens i Istanbul i december 98 om 'Use and Abuse of History' som organiserades av Svenska forskningsinstitutet i Istanbul. Pamuk deltog i seminariet och jag fick en intervju med honom i hans fantastiska arbetsrum med utsikt över Bosporen. Han var inte särskilt förtjust i att ge intervjuer till utländska journalister och var till en början ganska surmulen. Men när jag citerade vad författaren Eva Adolfsson sagt i ett Obs-inslag om hur Istanbul började få allt större utrymme i den samtida litteraturen, inte minst hans egen, så tände han till och var sedan älskvärdheten själv.

Sedan sändes ju intervjun i repris samma dag som han fick Nobelpriset 12 okt 2006. Jag hade lämnat intervjuer med Adonis, Ismael Kadaré, Orhan Pamuk och Mircea Cărtărescu på hemmaredaktionen för den händelse någon av dem skulle få priset. Själv var jag i Berlin och tittade förgäves efter löpsedlar om Nobelpriset, men det var inte förrän jag slog på kvällsnyheterna på teve som jag fick reda på det. När jag hörde den alltid lika ampre litteraturkritikern Marcel Reich-Ranicki säga att 'förövrigt intresserar jag mig inte alls för den turkiska litteraturen' som jag förstod att det var Orhan Pamuk som fått det, då gick jag ut och firade."

Lena Brundenius


Relaterade inslag: