Sverige förlorar kamp om kemikalieregler
EU:s nya kemikalieregler kommer inte att behandlas av miljöministrarna utan av industriministrarna. Det står klart efter EU-toppmötet i Bryssel. Miljöminister Lena Sommestad anser att det är ett stort nederlag för Sverige.
– Jag är besviken över det. Det är ett bakslag, därför att Sverige under många år har kämpat för att vi ska få en skarpare kemikalielagstiftning i Europa. De strömningar vi nu ser handlar om att flera länder ser det här som en konkurrensfråga och vill vattna ur lagstiftningen. Det här är ett av många steg i den riktningen, säger Lena Sommestad.
Under EU-toppmötet i Bryssel blev det klart att det nya förslaget till kemikalieregler för EU, som EU-kommissionären Margot Wallström arbetat med, inte kommer att behandlas som en miljöfråga av miljöministrarna. I stället betraktas det som en konkurrensfråga och det blir EU:s industriministrar som får avgöra hur kemikaliereglerna ska se ut.
Försvagat miljöengagemang
Miljöminister Lena Sommestad ser en försvagning av miljömedvetenheten bland andra regeringar inom EU.
– Vi ser hur det här leder till hur man i flera länder blir väldigt oroliga, lyssnar mer på industrin och har svårare att hålla miljöfrågorna högt på dagordningen. Det är väldigt beklagligt, men det är en förklaring till att vi står där vi står. Vi ser också att vi har en politisk vindkantring i Europa, med många konservativa regeringar som inte lägger så stor vikt vid miljöfrågorna. Och det är väldigt tråkigt, säger hon.
Lyckat lobbyarbete
Svenska Naturskyddsföreningen anser att risken är stor för att miljöaspekterna kommer i bakgrunden. Miljöfrågorna har svårt att komma fram i EU i dag. Det är industrin som politikerna lyssnar på, säger Mona Blomdin Persson, som är miljöchef på Svenska Naturskyddsföreningen.
– Jag gissar att kemiindustrins oerhört omfattande lobbykampanj helt enkelt har nått framgång. Miljöfrågorna verkar bli svagare i EU, säger Mona Blomdin Persson.
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se