Öppen källkod och Beatles

Piratpartiet vill ha öppen källkod
Nu vill Piratpartiet att landets kommuner ska spara pengar genom att inte använda vanligt Windows-system på sina datorer utan gratissystem och programvara med så kallat öppen källkod. Alingsås kommun ligger långt fram och räknar med att spara miljoner. Reportage av Lisa Sofia Larsson och debatt mellan Anders Wallgård, före detta IT-strateg i Sundbyberg och Mårten Fjellström, Piratpartiets partisekreterare.

Nya Beatlesboxen släpps
På onsdagen släpps nya Beatlesboxen med 14 Beatlesalbum med tvättat ljud. Fansen har bokat sina exemplar för flera månader sedan. Sju ljudtekniker på Abbey Road-studion i London har jobbat i fyra år med ljudet. Stefan Wermelin, musikjournalist på Sveriges Radio och Beatlesälskare lyssnar och berättar om det var värt väntan.

Obama talar till kongressen
I USA väntas president Barack Obama på onsdagen hålla tal för kongressen om Obamas stora utmaning - ett nytt sjukförsäkringssystem. Samtal med Ginna Lindberg, vår korrespondent i Washington.

Vem vill köpa JAS?
Få utländska köpare tycks vilja ha JAS Gripen. Bara Sydafrika och Thailand köper Gripen och två länder hyr en handfull plan. Vad är JAS-projektet egentligen värt för Sverige? Debatt mellan Peter Rådberg, Miljöpartiet och Håkan Juholt, Socialdemokraterna.

Rättegång om Pinochets offer
På fredag är det 36 år sedan militärkuppen i Chile, då Augusto Pinochet tog makten. Och fortfarande idag grävs det fram ny information om det förtryck som ledde till att omkring 3.000 människor dödades eller försvann under de 17 åren av diktatur. Nu senast utfärdade en domare arresteringsorder mot 180 tidigare medlemmar i diktaturens hemliga polis, varav många varit helt okända tills nu. Det är den största rättegången någonsin i Chile av det här slaget. Reportage av vår Latinamerikakorrespondent. Lars Palmgren.

Kiss och klor kan ge astma
Kiss och andra kväveföroreningar i simbassänger kan bidra till att badande och personal får astmaproblem, det visar en ny forskningsstudie som Ekot rapporterar om idag. Men i bland annat Örebro testar man andra sätt att rena vattnet i bassängerna. Magnus Karlsson, som är tekniker på Gustavsviksbadet i Örebro, medverkar.

Gdansk, onsdag
Utrikeskrönika av Kjell Albin Abrahamson.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Inga-Lill Hagberg-Desbois

inga-lill.hagberg-desbois@sr.se