Litteratur

Världens konstigaste folk?

I dag kommer journalisten Lena Sundström ut med reportageboken Världens lyckligaste folk. Detta lyckliga folk är danskarna och denna bok handlar om hur en alldeles vanlig nation i Europa inom loppet av ett tiotal år blev besatta av att diskutera om inte invandrarna och då främst muslimerna nu hotar den genomhyggliga danska idyllen.

Gunnar Bolin har läst Världens lyckligaste folk.

Det här är något så märkligt som en ögonöppnare på ett tema där i alla fall jag trodde att mina ögon redan var rätt så uppspärrade. Att debatten om invandring blivit i det närmaste grotesk i Danmark efter Pia Kjersgaard och Dansk Folkepartis framgångar - det visste jag.
   Men Lena Sundströms drygt trehundra lättlästa sidor får ändå mig som läsare att titt som tätt vilja springa in till kollegor, läsa för familjemedlemmar eller i alla fall sucka tyst för mig själv. För här är den: den danska integrationsdebattens rasistiska galenskapen i svart på vitt.
   Sundström möter människor, intervjuar makthavare och beskriver debattklimatet. Så här kan man tex skriva i en redaktionell text i Ekstrabladet: "Vi ber Allah om att exportera alla ondskefulla muslimer som har sökt skydd i den danska demokratin, samtidigt som de samlar kraft för att svina ner den".

Lena Sundström visar hur man långsamt, i ett helt vanligt demokratiskt land i Europa kan demonisera och avhumanisera "den andre" så till den milda grad att man till sist inte längre reagerar över rasismen, eller hatet.
   Sundströms prosa är kåsörens, den ironiska flanörens, hon pepprar sina allvarliga resonemang med skämt, så här kan det låta:

"Det sägs att det har utlovats en belöning i Islamabad på 50.000 kronor för den som dödar de tolv Mohammedkarikatyrtecknarna - vilket blir 4160 per skalle vilket är en rätt soppig ersättning för att döda 12 personer för att inte tala om resekostnaderna och annat som väl måste dras av".
   Det är drastiskt, det är kul, det är skrämmande och det är helt nödvändig läsning.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se