Just When You Thought It Was Over; Östersjöfestivalen kör vidare i Bryssel

Jamen sedärja, Östersjöfestivalen 09 är inte riktigt slut, utan den fortsätter ju faktiskt utomlands, närmare bestämt i Bryssel. Bland andra Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenterna Esa-Pekka Salonen och Valery Gergiev gästspelar där, och framför fem konserter ur festivalprogrammet (läs mer om saken här).

Nå, tack vare teknikens under (eller tja .. vanliga mail) kan det - trots att inte jag är med - Östersjöfestivalbloggas ändå. Diana Esposito, det är hon som är Berwaldhallens Marknadskoordinator/Pressansvarige och som syns på bilden här ovan, har skickat mig ett par texter samt en hel hög med bilder. Efter "Läs mer" lägger jag upp den ena texten hon mailade. Sedan kommer en massa bilder, och sist den andra mailtexten.

Nu är Östersjöfestivalen på festivalbesök i Bryssel, inbjudna av Sveriges Ambassad för att spela på Klarafestivalen samt för att spela på EU-ordförandeskapets invigning ikväll. Bilden visar Peter Dijkstra som dirigerar Radiokören under ett event i Ravensteingallerian i går.

Kören gjorde några liknande framträdanden i Stockholm veckan innan Östersjöfestivalen, skillnaden här i Bryssel är att de gjorde en hel konsert, och att de leddes av Peter, som för första gången dirigerade sin kör i en Galleria.

Senare samma kväll framträdde de i Eglise Sainte Croix, en kyrka som Sveriges Brysselambassadör, Magus Robach, ordnade när man insåg att att körens 32 medlemmar inte skulle få plats på den utomhusscen som festivalen bokat in kören på. Kyrkan och gallerian visade sig vara två perfekta platser för acapellasång, och vi som var på plats njöt mycket av den fantastiska sången.

Press konferens onsdag den 9:e september

Esa-Pekka Salonen och Michael Tydén inledde konferensen för att berättade om Östersjöfestivalen och varför den nu är på besök i Bryssel. Esa Pekka säger att festivalens största syfte är att skapa debatt och att få makthavare att samtala med varandra om miljön. Något som EsaPekka tycker vi lyckats bra med. Bara att festivalen går på export till Bryssel sprider budskapet om vikten av miljöarbete inte bara gällande Östersjön. Presskonferensen hölls i den stora utställningshallen Tour & Taxis och i samband med konferensen invigdes utställningen, "It's our Earth 2. From Kyoto to copenhagen", av HKH Kronprincessan Viktoria tillsammans med Prins Phiilippe och prinsessan Mathilde av Belgien. Efter utställningen smög Esa-Pekka iväg till konserthuset Bozar där föberedelserna inför kvällen pågår för fullt med orkesterrepetitioner, planering av galamiddag samt miljö- och klimatföredrag.
----
/Diana Esposito
(Förmedlat av: Johnny Söderberg, vakt i Berwaldhallen)

Förresten: Ballongen jag nämnde i den förra bloggposten är nu nerplockad. Se hur det gick till.