"Den antifascistiska skyddsvallen"

Dagarna innan gränsövergångarna stängs 1961 redovisar de östtyska myndigheterna att ca 140 000 östtyskar har flytt den senaste månaden. De politiska diskussionerna, om hur flyktingströmmen till väst skall stoppas, blir allt intensivare i regeringen.
 


Ringen kring Berlin sluts. Folkpolisen vaktar avspärrningarna.
 


Ett par dagar senare är järnridån genom Berlin ett faktum. Beväpnade folkpoliser med bajonetterna påsatta vaktar vid Brandenburger Tor.  
 


Östtysklands regering värvar unga män till folkarmister och folkpoliser. Den förste folkpolisen deserterar till Västberlin.
   
25 år med muren 

 
1986 firar DDR murens 25-årsjubileum med en militärparad genom Östberlin. Till skillnad från 1961 finns nu vissa möjligheter för invånarna att göra tillfälliga besök över gränsen. Trots detta är muren i princip lika hermetisk som den var när den byggdes. 
 


I en Kanalen-sändning i samband med 25-årsdagen beskrivs hur invånarna ”i stort sett funnit sig i den faktiska situationen”. 
 
Eller som Jürgen, utvisad DDR-punkare, uttrycker det:
   
Det är ingen idé att demonstrera: den kinesiska muren är över tusen år gammal, jag tror att den i Berlin klarar sig lika länge. 


 
Den röda staden

 

Vid Berlins 750–årsjubileum 1987 sänder P1 en hel kväll om skärningspunkten mellan öst och väst. Här de fem timmarna i nedklippta versioner. I den första timmen besöker Maria Meschke de gamla arbetarstadsdelarna  – Kreuzberg på västsidan och till Prenzlauer Berg på östsidan.
 

 
Timme två koncentrerar sig på tiden efter första världskriget.
 

 

Tredje timmen behandlar efterkrigstiden. Återuppbyggnaden av Berlin gick långsamt.   
 

 

I de sista två timmarna tar man greppet om kulturen och arkitekturen.