Riksdagsmän ersätts för bjudmiddagar

Det är vanligt att riksdagsledamöter begär ersättning för matkostnader de inte har haft. Ekot har granskat ett flertal tillställningar där ledamöterna blivit bjudna på mat men där flera ändå både begärt och fått ut felaktig ersättning.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är en av dem.

– Jag har missat att fylla i att jag haft en middag eller frukost vid några tillfällen, säger Peter Eriksson.

Hur kan man glömma bort att man varit på Nobelfest, som du missat av göra avdrag från?

– Om man gör reseräkningarna ett halvår senare är det inte säkert att man tänker på vad som hände just den dagen. Det är ganska komplicerat, säger Peter Eriksson.

Riksdagsledamöter har en lön på drygt 46 000 plus betald lägenhet i Stockholm för de ledamöter, som kommer från andra delar av landet.

De som inte är från Stockholm är formellt sett också på tjänsteresa när de är i riksdagen. Därför får de 330 kronor extra om dagen i traktamente, det vill säga pengar som ska användas till mat. Under förra året gick över tio miljoner av skattebetalarnas pengar till sådana traktamenten.

Glömt göra avdrag för mat
Om en ledamot blir bjuden på mat ska hon eller han göra avdrag från ersättningen. För en middag blir avdraget till exempel 115 kronor.

Ekot har granskat flera tillställningar, där riksdagsledamöterna blivit bjudna på mat. Vid samtliga tillfällen har många ledamöter både begärt och fått ersättning de inte skulle haft.

En av dem är Peter Eriksson, som enligt närvarolistor deltagit vid 14 tillställningar som Ekot granskat. Vid elva av dem har han fått för mycket ersättning.

Alf Svensson har felat
Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svenson har begärt och fått felaktig ersättning vid fyra av de tio tillställningar Ekot granskat.

– Jag kan inte göra mer än att tillstå att jag har gjort fel, glömt det, eller hur det har gått till. Medvetet rufflar jag inte med traktamenteslapparna, säger Alf Svensson.

Vid den senaste middagen som kungen arrangerade för riksdagsledamöterna efter valet 2002 begärde och fick över 50 av de 220 ledamöter, som fick traktamente, ersättning för mat trots att de blev bjudna på middag.

Schyman glömde Nobelfesten
En av dem var vänsterpartiets dåvarande ledare Gudrun Schyman. Hon har också begärt för mycket ersättning vid alla fyra tillfällen Ekot granskat i hennes fall, bland annat vid två Nobelmiddagar.

– Jag kan reglerna, visst. Det är så att om man fått lunch eller middag ska man dra av det., säger Gudrun Schyman.

Men du har bara struntat i det i det här fallet?

– I det här fallet har jag bara fyllt i som om jag är i Stockholm. Punkt och slut, säger Schyman.

Inte ens när riksdagen arrangerar egna middagar gör ledamöterna rätt avdrag. Vid talmannens vårmiddagar de tre senaste åren har var tredje begäran om traktamente varit felaktig.

Missat avdrag länge
Några ledamöter har konstant låtit bli att göra avdrag under hela sin tid i riksdagen. De säger till Ekot att de inte visste att de inte skulle ha ersättning om de blivit bjudna på mat.

De flesta ledamöter säger att de glömt bort att göra avdrag för mat. De har med andra ord kommit ihåg att ansöka om ersättning, men glömt bort att de blivit bjudna och därmed inte ska ha någon ersättning för de tillfällena.

Det gäller bland annat socialdemokraten Kenneth G Forslund, miljöpartisten Lotta Nilsson Hedström och vänsterpartisten Gunilla Wallén.

– Det är inte medvetet att jag begär ersättning för traktamente när jag samtidigt ätit goda middagar på någon annans bekostnad, säger Kenneth G Forslund, socialdemokraterna.

– Det är ett stort slarv från min sida. Jag visste inte att man skulle göra avdrag för den typen av tillställning, säger Reinhold Furustrand, som representerar socialdemokraterna.

– Det är nog bara rent slarv, säger en skrattande Lotta Nilsson Hedström.

– Jag har kollat. Jag har inte fyllt i den rutan. Det är skitpinsamt. Det är klart att jag skulle ha gjort det. Det är en totalmiss, säger vänsterpartisten Gunilla Wallén från Sundsvall.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se