Kolsyrade drycker kan skada tänderna

Kolsyrade drycker kan vara farliga för tänderna, även om de inte innehåller något socker. Det konstaterar Folktandvården Värmland i en ny undersökning.

Agneta Engström, tandhygienist i Karlstad, har under våren mätt pH-värdet i flera drycker på flaska, för att se hur sura de är.

– Sura drycker påverkar emaljen om man dricker dem mycket under lång tid, säger Agneta Engström. De ger då en annan skada som kallas emaljerosion.

Kranvatten har ett pH-värde mellan 7 och 8,5. Dryck med ett värde under 5,5 gör att tändernas emalj börjar lösas upp. Som väntat visade sig läskedrycker ha ett så pass lågt pH-värde, alltså vara så pass sura, att risken för skador på tänderna vid upprepat drickande var stor. Fanta hade värdet tre och Coca Cola 2,5.

Men undersökningen visade dessutom att flera testade mineralvattnen med smaktillsats också passerade gränsen för vad som anses farligt för tänderna. Däribland fanns mineralvatten som marknadsför sig som extra hälsosamma, som Ramlösa Balans citron med värdet 3,8 och Bonaqua silver lemon med 3,4. Det visade sig också att kranvatten som kolsyrats i hemmen, med så kallad soda stream, blev alltför sura: värdet låg på 4,6.

– De köpta mineralvatten som innehåller kolsyra har högre PH-värde och där balanserar man upp med olika mineraler, säger Agneta Engström. Men i vårt statsvatten finns inte sådana mineraler, så det hemgjorda vattnet kan vara skadligare om man dricker mycket.

Även kranvatten med vanlig citron i hamnade långt under gränsvärdet. Snällast mot tänderna var testets kanna med kranvatten och skivad gurka: 6,8 i pH.

Tomas Hedman
tomas.hedman@sr.se