Nu är den i alla fall slut, Östersjöfestivalen 09

En konsert kvar, och sedan befinner sig de svenska Östersjöfestivalmänniskorna - om inte i sjunde himlen - så i alla fall på ett flygplan på väg hem. Som förtrupp skickar de en brevduva, vilkens lilla meddelande jag nyss har skrynklat upp, och härmed delgiver er.

Stående ovationer när Östersjöfestivalen går på export till Bryssel

Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester framförde på torsdagen Verdis Requiem i det utsålda konserthuset Bozar i Bryssel, publikens gensvar var fantastiskt och kvällen avslutades med stående ovationer. Harding och Orkestern avslutade Östersjöfestivalen i Stockholm med samma program för drygt en vecka sedan, men i år har festivalen haft ett fortsatt liv, då delar av festivalens program och dirigenter gått på export till Belgien. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören har under veckan framträtt på den välkända Klarafestivalen i Bryssel. Med sig har orkester och kör sina chefsdirigenter, Daniel Harding och Peter Dijkstra och dessutom två av Östersjöfestivalens tre grundare Valery Gergiev och Esa Pekka Salonen som i onsdags delade på konsertkvällen och dirigerade Sveriges Radios Symfoniorkester en halvlek var. Även denna konsert var utsåld och närvarade gjorde bl a av H.K.H Kronprinsessan Viktoria.

 

”Östersjöfestivalen är inte bara fantastisk musik, festivalen är också en viktig budskapsbärare!”

Dessa ord kommer från Magnus Robach som är Sveriges ambassadör i Bryssel Det är på grund av Magnus och på grund av Sveriges ordförandeskap i EU som Östersjöfestivalen bjudits in för att framträda i Bryssel. Flera olika konstprojekt har redan arrangerats i och med Sveriges ordförandeskap i EU, projekt som syftar till att koppla samman konstnärliga uttryck med några av de mål man satt för det svenska ordförandeskapet, bl a kampen mot
klimatförändringar och ett stärkt samarbetet mellan länderna runt Östersjön. Eftersom Östersjöfestivalen syftar till att använda musiken som språngbräda för att förmedla det viktiga budskapet om att fortsätta det hårda arbetet för att förbättra Östersjöns miljö och genom musikens språk förena ledare för att agera för att förbättra miljön i havet.  Ryska världsdirigenten Valery Gergiev och Finska Esa-Pekka Salonens mästarmöte i onsdags tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester är en tydlig symbol till andra ledare i världen om vikten av samarbete över gränserna.
 
Östersjöfestivalen i Bryssel avslutas i kväll med exakt samma program som invigde festivalen i Stockholm. Orphei Drängar och Radiosymfonikerna framför operaoratoriet Oedipus Rex under ledning av Esa-Pekka Salonen och violinisten Leila Josefowizs framför Esa-Pekkas egen komponerade första violinkonsert.Nu säger vi som den där elefanten gör i slutet på "Fem myror" : Nu e're slut!
---
/Diana Esposito
(Förmedlat av: Johnny Söderberg, vakt i Berwaldhallen)