Idag lanseras Climate Mystery

Idag lanseras den globala dataspelssatsningen the , som finns gratis på Internet och som vi berättat förut om på Klotet. Bakom spelet och det stora lärarmaterial som hör till, ligger bland annat danska klimat- och energiministeriet och mjukvaruföretaget Microsoft. Klotet har testat det.

En ny allvarlig allergi sprider sig bland unga människor. Den verkar ha utlösts av klimatförändringar och en grupp smarta elever får i uppdrag att arbeta fram en räddningsplan. Så startar det här interaktiva spelet som utvecklarna hoppas ska locka 10 000 tals högstadieelever att vilja lära sig mer.

Med hjälp av videoklipp av ungdomar som verkar hamnat i en svår knipa och en ett chattrum där spelarna kan diskutera sinns emellan vad som egentligen hänt vävs dramat. Spelarna kan också skriva till huvukaraktärerna i chatten och få svar av det danska IT-företaget Congin anställda. På så sätt liknar det ett rollspel på internet.

Varje vecka fram till det stora klimattoppmötet i Köpenhamn i december utvecklas mysteriet och nya teman kommer till. I klassrummet är lärarna förberedda på elevernas frågor om verkligheten bakom det som utspelas på datorskärmen via nedladdningsbara lärarhandledningar. Så är det i alla fall tänkt. Vetenskapsradion har fått se en testversion av Climate Mystery och bjöd med datorspels- och interaktivitetsforskaren Oskar Juhlin som leder Mobile Life Center i Stockholm.

– Det imponerade att de dramatiserar en sådan här händelse, det tror jag kommer att förhöja en lektion.

Men Oskar Juhlin är kritisk de enkla klimatrelaterade datorspel som ingår på hemsidan och som han tycker är ålderdomliga:

– Det var lite Mulle Meck över det om du kommer ihåg det gamla dataspelet. Om vi bedömer det här som en lektion så kanske det blir en 5:a, men jag tror att om de skulle få göra det här hemma så kanske det skulle bli en 1:a. Så sammanvägt blir det en 3:a i betyg, anser Oskar Juhlin.