p3 nyheter

TPB-operatör överklagar

Uppdaterad 11:29
Nätleverantören Black Internet överklagar beslutet från Stockholms tingsrätt som tvingade leverantören att stänga av The Pirate Bay från nätet nyligen.

Victor Möller är VD för Black Internet:

Daniel Westman forskar i rättsinformatik:


Läs också...
 Flera partier i Riksdagen vill se en lagändring för att se till att sådana här avstängningar inte blir vanligare i framtiden.

 Operatörens skräckdygn.

Black Internet, som tidigare levererade bandbredd till The Pirate Bay hamnade i en mardrömssituation för några veckor sen när Stockholms tingsrätt beslutade att hota leverantören med böter om de inte stängde sajten.

VD Viktor Möller sa då att man inte hade något val och stängde sajten. Bland piraterna väcktes ilska och hat. Idag ser man leverantören är en stor svikare, säger flera källor till oss. Och när Black Internet efter stängningen utsattes för ett sabotage kom kritiken helt plötsligt från ett helt annat håll, Hollywoodbolagens Monique Wadsted.

– Det är inte rimligt att man agerar mot en part som bestämmer sig för att följa ett domstolsbeslut. Då har man klivit över gränsen och uppträder som digitala Hells Angels, sa Wadsted då.

Nu har Black Internet alltså ändrat sig och kommer att överklaga tingsrättesbeslutet som tvingade dem att stänga.

– Det här är första gången det händer i Sverige att en operatör åläggs att sluta leverera internet till någon. Vi vill veta om det är korrekt att göra så, säger Victor Möller.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se