Finnskoga-Lasse en värmländsk skidkung

Finnskoga-Lasse Olsson var en av de stora idrottsprofilerna i Värmland på 1960-talet och höjdpunkten i karriären var ett VM-guld i det svenska stafettlaget i VM i Zakopane 1962. Finnskoga-Lasse har sällan gett några intervjuer men här gör han ett undantag för Sven LO Johansson år 1981.

I intervjun berättar Lars "Finnskoga-Lasse" Olsson  att han egentligen inte alls tyckte om att träna, och att han heller inte ville åka för långa sträckor. Att ge allt på korta distanser var hans signum, och 15 kilometer var favoritdistansen.

Som namnet antyder kommer Lasse från norra Värmland, och han var ganska ensam elitåkare i sin hemmaklubb Finnskoga IF, men valde ändå att stanna i klubben och fortsatte arbeta i skogen trots att det kanske idrottsmässigt hade varit mera framgångsrikt att byta till en större skidklubb, som exempelvis Thomas Wassberg gjorde många år senare.

Finnskoga-Lasse var med i olympialaget till Squaw Valley 1960 men fick inte köra 15 km-sträckan, ett beslut som diskuterades mycket i pressen. I samma olympiad segrade han i den svåra startsträckan i stafetten, och visade därmed sin kapacitet, men laget kroknade och det blev ingen medalj för Lasse. Triumfen var VM-stafettguldet 1962 tillsammans med Sture Grahn, Sixten Jernberg och Assar Rönnlund.

I Innsbruck-OS 1964 gick det sämre för honom, men han tog ändå en 16:e plats på 15 km.

Finnskoga-Lasse har aldrig varit någon man av stora ord. Mora-Nisse Karlsson har i en intervju i Vasalöparen berättat en anekdot från VM i polska Zakopane 22 februari 1962 där Mora-Nisse var lagledare:
"- Finnskoga-Lasse Olsson körde första sträckan i stafetten. När han kom i mål sade jag åt honom att åka upp till hotellet och få på sig varma kläder. Stafetten gick bra, det blev guld till Sverige. Vi skulle förstås fotograferas och intervjuas vid målet. Men var fanns Lasse? Då förstod jag att han måste blivit kvar på hotellet. Vi rusade dit allihop, laget, fotografer, journalister. Upp på Lasses rum. Där låg han och läste en gammal veckotidning, ovetande om hur stafetten utvecklades.
- Vi rusade in och skrek: Lasse, Lasse. Vi har vunnit. Vi är världsmästare. Lasse tittade på oss, vecklade ihop tidningen och sade efter en stund eftertänksamt:
- Jaså, jaha. Det blev så i alla fall. "

Ulla Walldén

ulla.wallden@sr.se