Berlinmuren – de historiska dygnen i november 1989


På onsdagkvällen den 8 november 1989 inleds de dygn som kom att bli mer än vanligt hektiska på nyhetsredaktionerna.

Dagen innan har regeringen i DDR avgått, kommunistpartiets politbyrå avgår under onsdagen och nybildas. Misstron mot partiet är stor och folket demonstrerar på gatorna.
 


Hundratals östtyskar som bor i Berlin flyr över till väst. Från ett Östtyskland  på väg att kollapsa. Men många avvaktar och väljer att stanna.
 


Kommunistpartiets centralkommitte sitter i krismöte och diskuterar det allvarliga läget. Jan-Olof Pettersson rapporterar om diskussionerna om socialismens framtida existens och om flyktingströmmen till väst. Fidel Castro kommenterar också händelserna i Europa.
 


 
 


Klockan tio på torsdagkvällen kommer nyheten om murens möjliga fall.
 

 
 
Vid midnatt och vid de nyhetssändningar som följer rapporterar radions korrespondent om östberlinare som står på kö för att komma över gränsen in till Västberlin. De politiska konsekvenserna och farhågorna om ett bakslag börjar diskuteras. 
 

 

Nu har förändringens vindar på allvar dragit in över Östeuropa. Erich Honecker har sen tidigare avgått, DDR har bytt ledning och Michail Gorbatjov hyllar demokratirörelsen i Östtyskland. 
 
Tysklandsfrågan ligger nu helt öppen. Från sovjetisk horisont är det skrämmande, menar professor Anders Åslund vid Östekonomiska institutet i Stockholm i Kanalen där hela timmen ägnas åt återföreningen mellan öst och väst.