S-förslag

Utbildning i fokus för ny ungdomspolitik

Fler högskoleplatser, bättre villkor för studerande och fler lärlingsplatser. Det är exempel på vad den socialdemokratiska partistyrelsen vill prioritera framöver. Förslagen om ny ungdomspolitik ska behandlas på partiets kongress i höst.

Thomas Bodström, som är Socialdemokraternas talesperson i ungdomsfrågor, har jobbat med förslaget och han vill gärna lyfta fram en satsning på Komvux.

– Min ambition är att varje ung kille och tjej som har en möjlighet att kunna plugga vidare och slutföra sina studier ska vi ge den möjligheten. Vi måste ge ungdomar en andra chans och kanske en tredje chans, säger Thomas Bodström.

Vad kostar det här?

– Sammantaget så kostar det ingenting, därför att det är investeringar som vi tjänar på i framtiden.

Men när man ska införa det här måste man ju skaka fram pengarna någonstans i från?

– Och då tycker jag till exempel att man kan ta pengar från dem som tjänar riktigt, riktigt bra, för att kunna satsa så att andra människor får chansen att få bra jobb och bra löner framöver, säger Thomas Bodström.

I dagsläget är var femte ung människa i Sverige arbetslös och enligt Socialdemokraterna är det fler än vad som kan förklaras av krisen.

Nu vill partiet att de unga som har varit arbetslösa i ett år ska ha både rätt och skyldighet att delta i en yrkesinriktad utbildning med praktik, alternativt högre utbildning.

Men så här långt innehåller alltså inte Socialdemokraternas förslag några siffror på vad de olika satsningarna får kosta.

Det handlar om allt från nya högskoleplatser till subventionerade anställningar för unga.

Socialdemokraterna har länge kritiserat regeringens nedskärningar inom vuxenutbildningen, och de återställare som nu görs på grund av lågkonjunkturen, räcker inte till.

Thomas Bodström lyfter fram egna erfarenheter som argument för satsningar på Komvux.

– Om inte jag hade gått Komvux skulle jag inte ha klarat att komma in på juristlinjen, inte blivit justitieminister, och inte blivit intervjuad av dig här i dag, säger Thomas Bodström, talesperson i ungdomsfrågor för Socialdemokraterna.


Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se