Kvalserie till division 1D och C: Sista omgången

1 april spelas sista omgången i kvalserierna till division 1 D och 1C. Det känns som om båda serierna är helt klara vad det gäller de fyra lag som får spela i Ettan kommande säsong.

Från serie D är Nynäshamn klara och Vallentuna borde vara det med tre poäng till godo och +9 i målskillnad mot jagande Haninge.

Från serie C är Hedemora klara och Järfälla borde vara ännu mer klara med tre poäng till godo och +29 i målskillnad mot jagande Skedvi/Säter. Att inte klara av detta skulle vara rena aprilskämtet.

Det visade sig dock i serie D att allt inte var så självklart, som jag trodde.

Serie D:

VALLENTUNA - LIDINGÖ      1 – 2  (0-0, 0-0, 1-1, 0-1)

HANINGE - SKÅ                  8 – 0  (2-0, 5-0, 1-0)

Jag väljer att kommentera händelseutvecklingen i båda matcher tillsammans, då de hade så mycket med varandra att göra. Frågan var om Haninge, skulle kunna göra tillräckligt många mål på Skå, för att laget skulle utjämna Vallentunas nio plusmål. Samtidigt behövde laget få hjälp av Lidingö, som måste vinna över Vallentuna för att Haninge skulle komma på samma poäng och vinna på bättre målskillnad.

Så här utvecklades det hela under de tre perioderna som till slut blev oerhört spännande.

Första perioden i Vallentuna är jämn och ingen av lagen lyckas göra något mål. Matchen började något senare än matchen i Haninge. Därifrån rapporteras att Haninge tagit ledning med 2-0.                                                                                                                                     Än Så länge skulle det inte spela någon roll, om Lidingö skulle ta ledning i matchen.

Andra perioden påminner om den första, men Lidingö skapar de farligaste chanserna, medan VBK skapar de flesta chanserna. Det är fortfarande 0-0. Så kommer det besked från Haninge att laget hade vunnit andra perioden med 5-0 och tagit ledningen med hela 7-0. Plötsligt fattades det bara ett mål för Haninge så skulle laget passera VBK om Lidingö också gjorde ett mål.

Tredje perioden startar med att VBK mer och mer tar över matchen. Det skapar massor med målchanser med målvakten i Lidingö är helt omutlig. Lidingö är hela tiden farliga när de väl kommer upp i Vallentunas zon.

Så kommer beskedet att Haninge tagit ledningen med 8-0 mot Skå när det gått åtta minuter av sista perioden. Paniken sprider sig på läktaren. Är det verkligen sant? Man kollar med mig via teckenspråk för att inte göra spelarna i VBK ännu mer nervösa än de redan verkar vara.

0-0 räcker, men nu hänger uppflyttningen till Ettan på en skör tråd.

Efter tolv minuters spel får VBK en utvisning, som Lidingö utnyttjar direkt och tar ledningen med 1-0. Plötsligt är situationen den att om detta resultat står sig, så är det Haninge som tar plats nummer två i Ettan nästa säsong.

Jakten på en kvittering börjar. VBK trycker på och dryga fyra minuter senare så kommer 1-1.

Samtidigt som det målet kommer får vi reda på att matchen i Haninge är slut och resultatet blev 8-0.

I Vallentuna är det dryga fem minuter kvar att spela. Gör Lidingö ytterligare ett mål så blir VBK kvar i Tvåan och Haninge blir kvar i Ettan. Vilken dramatik det blir i den välfyllda ishallen.

Det blir inga fler mål, men Lidingö visar genom att vinna förlängningen, att de var ett lag som verkligen hörde hemma i kvalserien, där inget lag har kunnat känna sig säkra på en lätt seger. Laget framfart har gjort kvalserien extra spännande.

Grattis Vallentuna som åter är tillbaka i Ettan. Laget tog en poäng och kom undan med blotta förskräckelsen.

Det blev en tråkig avslutning för Haninge, som faktiskt var tillbaka i Ettan i ungefär fem minuter och som jag tycker hör hemma i Ettan. Kanske det blir en plats över i någon av serierna C eller D som ni skulle kunna få. Järfälla fick en sådan plats förra säsongen när laget blev trea i kvalserien.

SLUTSTÄLLNING:
NYNÄSHAMN       18
VALLENTUNA      15
HANINGE           14
LIDINGÖ            11
SKÅ                    2

Serie C:

UPPSALA – JÄRFÄLLA            3 – 8  (0-2, 2-4, 1-2)

Järfälla HC var i praktiken redan klara för spela i Ettan nästa säsong. Matchen var därför mera en formalitet.

Läktarexperten Pelle Björnekärr sände mig följande sms i slutet av matchen. ”Uppsala har fullt lag idag! Dåliga ändå. JHC har svårt att tända till”.

Det var 20 personer som kom för att se sitt lags sista match i kvalserien. Den siffran talar för sig själv.

Jag undrar om inte Sollentuna hade gjort en värdigare kvalserie än Uppsala som endast lyckas göra 16 mål men släpper in 74 baklängesmål. Det var synd att inte Sollentuna kunde vinna den avgörande matchen mot Uppsala i förkvalet.

AVESTA - SKEDVI/SÄTER       2 – 5  (1-2, 1-2, 0-1)

SLUTTABELL:
HEDEMORA      21
JÄRFÄLLA        15
SKEDVI/S       12
AVESTA            6
UPPSALA          0