p3 nyheter

Kan ändra (S)ig om Ipred

Innan valet till EU:s parlament ville Socialdemokraterna riva upp Ipredlagen – men det gäller inte längre.

Deras kulturpolitiska talesman Leif Pagrotsky lägger fram sina förslag till partiets kongress i dag, och om han får som han vill blir Ipred kvar.

 säger Jytte Guteland på SSU.

Vad tycker du om Socialdemokraternas nya tankar?

– Jag tror att den kommer att ha en ganska kort livslängd, jag tror tekniken kommer att springa förbi lagen, säger Leif Pagrotsky.

Socialdemokraternas Marita Ulvskog sade inför valet till EU:s parlament att film- och musikbolag inte ska kunna få agera poliser. Men det hon sa då stämmer inte överens med partiets politik nu, för trots att Leif Pagrotsky är kritisk mot lagen, så vill han inte riva upp den.

– Vi är för att också musiker och filmskapare får lön när man arbetar, säger han.

Leif Pagrotsky tycker att lagen måste anpassas till verkligheten. Trots det ska film och musikbolagen - om Socialdemokraterna vinner valet -fortfarande kunna fortsätta gå direkt till domstol för att tvinga fram uppgifter på misstänkta fildelare från operatörer.

– Men det ska inte vara husransakan för den som snattat en Daim - däremot för en som har rånat en bank, säger Leif Pagrotsky.

Socialdemokraterna vill nu att fler lagliga tjänster, som Spotify på musiksidan och Voddler på filmsidan, ska komma fram.

Man vill också ha en upphovsrättkommission, som ska få teknikutveklare och rättighetsinnehavare att jobba ihop istället för att kriga. Och så vill den socialdemokratiska partistyrelsen ha en integrietsombudsman, som ska kunna hjälpa personer som misstänks för upphovsrättbrott att överklaga domstolsbeslut.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se