Riskkapitalister tar över Pysslingen

Koncernen Pysslingen, som driver förskolor och skolor i bland annat Västerås, har köpts upp av ett danskt riskkapitalbolag. Tanken är att de under fem år ska fördubbla Pysslingens omsättning. Men affären kritiseras av facket.

– Det låter lite lurigt med ett riskkapitalbolag. För det borde inte gå att göra vinst på skolor, säger Mårten Lundgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Västerås.

Men han får mothugg av Pysslingens vd Johan Göterfelt. Han tycker att försäljningen istället handlar om att skaffa starka ägare som kan driva företaget.

– Vi har blivit så stora nu så vi behöver starkare ägare som kan driva oss framåt, säger Johan Göterfelt till P4 Västmanland.

Det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity, som köpt Pysslingen, vill inte kommentera köpet eftersom de inte vill avslöja sina affärshemligheter.

Men på deras hemsida står det hur bolaget fungerar. Grundtanken är att de köper upp företag med en ljus framtid. Sedan driver de företagen i max sju år för att sedan sälja av dem.

Bland annat har Polaris ägt en dörrtillverkare och en elektronikfirma.

I just Pysslingens fall räknar man med att fördubbla omsättningen, från en miljard till två på ungefär fem år.

– Jag är ju rädd för att de kommer att dra ner på kvalitén på skolan för att få vinst, säger Mårten Lundgren från Lärarnas riksförbund.

Rektorerna i Västerås vill inte ge några kommentarer till P4 Västmanland om hur skolorna påverkas. Istället har de en policy att alla frågor om den nya ägaren ska besvaras av vd:n Johan Göterfelt.

Och han tycker att kritiken är helt obefogad.

– Man är dåligt påläst om man påstår något sådant. Vi använder ju vinsten för att återinvestera i våra skolor, säger han till P4 Västmanland.

Mårten Lundgren på Lärarnas riksförbund är i grunden positiv till friskolor, men han ser inget bra med ett riskkapitalbolag som ägare:

– De har ju inte skolan och utbildningen som intresse. Deras intresse är ju att göra vinst.

Johanna Ravhed
johanna.ravhed@sr.se