Peter Sunde: "Uppenbart jäv"

Både Peter Sunde från The Pirate Bay och skivbolagens advokat tycker att det är ett problem att en av nämndemännen som ska döma i Pirate Bayrättegången jobbar på Spotify.

Webbextra:

säger nämndemannen själv.

säger Pirate Bays Peter Sunde.

Turerna kring TPB och rättegången
Om nämndemannen inte bedöms vara jävig och han själv inte ser sig som jävig så kommer han att ingå i hovrättens team i rättgången, säger hovrättsrådet Ulrika Ihrfeldt till P3 Nyheter.

– Jag vill inte uttala mig om det är något problem, men vi har definitivt bedömt det som en omständighet som vi måste uppmärksamma parterna på, med tanke på att Spotify är ett bolag som tillhandahåller musik på nätet, säger Ulrika Ihrfeldt.

Skickade brev om nämndemannen

I fredags skickade Ulrika Ihrfeldt brev till skivbolagen och The Pirate Bay om nämndemannen. Och kommer det en jävsinvändning kommer hovrätten att pröva om det är jäv eller inte.

Peter Sunde på The Pirate Bay tvekar inte. Han tycker att det är uppenbart jäv.

– Spotify sitter där med kniven mot strupen. Om deras affärsmodell ska fungera måste de vara bästa kompisar med skivindustrin. Om de hade en nämndeman som jobbade där, men inte dömde som de vill skulle han få problem framöver, det är uppenbart, säger han.

"Rätten får avgöra"

Och han får medhåll av skivbolagens advokat Peter Danowski.

– Det är fel att en av nämndemännen som ska döma i målet har en anknytning till Spotify. Det utgör jäv enligt min uppfattning.

Nämndemannen själv säger att rätten får avgöra om han ska hoppa av eller inte.

– När jag fick veta att målet som jag hade hamnat på var The Pirate Baymålet tog jag och tänkte en vända till och funderade på om det fanns något jäv och så som jag ser det föreligger det inget jäv.

Rättegången är planerad att starta i november.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se