Kultur

Pjäs utmanar mansrollen

No tears for queers är en pjäs om manlighet och hatbrott som sätts upp av Riksteatern i samarbete med Regionteater Väst. Pjäsen är baserad på tre autentiska hatbrott.

No tears for queers bygger på reportageboken med samma namn, skriven av Johan Hilton. I den jämför han tre fall av hatbrott, ett i Göteborg, ett i Katrineholm och ett i Laramie i USA.

Pjäsen handlar, precis som boken, om vad som kan hända om en man väljer att träda ut ur den heterosexuella manlighetsnormen och inte längre beter sig som en man förväntas göra.

Johan Hilton undersökte mekanismerna bakom hatbrott och fann att gärningsmännen i de vitt skilda fallen sa samma saker om varför de gjort det.

– De säger att de vill lära offren en läxa. ”Vi ville lära offret att inte stöta på heterosexuella män”, sa de.

Helena Sandström, en av de fyra skådespelare som medverkar i No tears for queers. Hon förklarar att pjäsen är en berättarteater, där fyra skådespelare driver föreställningen framåt. De berättar om de olika skeendena kring de tre morden. Hon hoppas att pjäsen kommer att få folk att reflektera över sitt eget beteende.

Vi är alla med och skapar ett samhällsklimat där yttersta måttet på manlighet handlar om hur man med hot om våld skaffar sig makt, säger hon.

Med på turnén är också RFSL:s projekt Cry no more som efter föreställningarna kommer att ordna publiksamtal och workshops. Då kommer man till exempel att prata om mansidealet och vad det är som berättigar trakasserier och våld.

Det handlar om normer kring sexualitet och kön och vad som händer när man utmanar normerna.

Mattias Brunn, skådespelare och dramatiker, har skrivit pjäsen och spelar också själv i den. I arbetet med att dramatisera boken var det viktigt för honom att det skulle vara så autentiskt som möjligt. Han läste själv igenom alla de rättegångsprotokoll, förundersökningar och förhör som var underlag till boken.

Han hoppas att pjäsen ska locka till diskussioner kring vår egen roll i upprätthållandet av normer.

– Jag tycker att det är min skyldighet som man att ta tag i och börja prata om varför vi upprätthåller de här mansnormerna, säger han.

Med start i morgon spelar man tre dagar i Uddevalla och sedan ger man sig ut på turné i regionen, då man bland annat besöker Trollhättan och Vänersborg.

Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-67 00 00