Vårdare fälls för patients död

En tidigare vårdare på psykjouren i Karlstad dömdes i dag för att ha vållats en patients död i februari förra året. Vårdaren höll en patient nedryckt mot golvet och mannen dog av kvävning.

Det var i februari förra året som en 32-årig utvecklingsstörd man dog av kvävning efter att han tagits in på psykakuten i Karlstad.

I domen beskrivs en tumultartad situation där mannen blev mycket våldsam och flera väktare kallades dit.

Den vårdare som i dag fälls för vållande till annans död höll enligt Värmlands tingsrätt mannen nedtryckt mot golvet i tio minuter utan att göra tillräckliga kontroller av att han kunde andas.

Dels var han något av en informell ledare i den här situationen och han var också den som var närmast över kroppen på patienten. Han hade alltså rent fysiskt bäst ställning att ha kontroll på andningen där man då tittar på ansiktet, säger rådman Mikael Swahn vid Värmlands tingsrätt.

Vårdaren döms till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skadestånd till den dödade patientens föräldrar.

Åklagare Barbro Brännlund tror att domen kan få effekter inom vården.

– Kanske att man har lite tydligare riktlinjer för vem som gör vad och vad man egentligen ska titta på just i sådana här situationer. Att man verkligen ser till att personalen tar del av de regler som finns, säger Barbro Brännlund.

Men enligt den dömde vårdarens advokat Anders Olsson säger hans klient att han inte gjort något fel och att domen ska överklagas.

– Han säger att han har handlat helt enligt regelboken, att han höll nere patienten tillsammans och med hjälp av andra på det sättet som man ska hålla nere patienter, säger Anders Olsson.

Henrika Åkerman i samarbete med SR Värmland
henrika.akerman@sr.se