Köpenhamn vill pröva fri haschförsäljning

I Danmark vill en majoritet av Köpenhamns politiker avkriminalisera bruket av hasch. Tanken är att hasch skall säljas av ett statligt monopol på kaféer eller i särskilda butiker i den danska huvudstaden.

Det är flera partier i Köpenhamns kommunledning, de flesta på vänsterkanten med Socialdemokraterna i spetsen, som föreslår att haschförsäljningen blir nästan fri i Köpenhamn.

Helt fri vill man ändå inte släppa haschhandeln utan under en treårsperiod skall den ske under kontrollerade former.

Förslaget motiveras bland annat med att avkriminaliserad handel enligt erfarenheter från andra länder inte ökar antalet missbrukare. Som exempel tas Nederländerna där hasch är fritt, men konsumtionen är lägre än i Danmark.

Genom att öppna för lagligt haschbruk vill man sätta krokben för den illegala haschmarknaden som omsätter omkring en och kvarts miljard kronor varje år. Istället skulle över 800 miljoner kronor kunna hamna i statskassan.

Men den här Köpenhamnsidén får omedelbart mothugg på riksplanet.

Bara några hundra meter från Rådhuset i Köpenhamn, där haschförespråkarna sitter, ligger riksdagen Folketinget och där visar också Socialdemokraterna tummen ner för sina partikollegor i Rådhuset.

– Vi går inte in för fritt hasch, säger en talesman för partiet.

De borgerliga regeringspartierna, Venstre och de Konservativa, är också emot. Att avkriminalisera hasch avfärdas som naivt.

Det kan därför bli svårt för Köpenhamnspolitikerna att driva igenom sin idé för den kräver lagändringar som bara Folketinget kan göra.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se