Respektfull stämning på Bergman-auktion

I dag öppnade auktionsfirman Bukowskis visningen av Ingmar Bergmans kvarlåtenskap. Det är nästan 340 föremål från hans hem på Fårö på Gotland. Ekot besökte auktionsfirman i förmiddags.

Det vilar en förtätad och ganska respektfull stämning här på auktionsfirman Bukowskis. Höstsolen lyser in på Ingmar Bergmans berömda laterna magica, läsfåtöljer, skrivbord, porslin och Märklintåg. Men här finns också schackpjäserna som sannolikt användes i filmen Det sjunde inseglet. Den vita kungen saknas, troligen bortsvept och förstörd av Max von Sydows mantel i filmen.

Dyrast utropspris är Irving Penns porträtt av Ingmar Bergman och Edvard Munchs porträtt av August Strindberg. Men det finns också betydligt billigare föremål. Till exempel ett tärningsset. Tärningarna ska Ingmar Bergman ha kastat varje morgon för att se hur dagen skulle bli. Intresset är stort både från privatsamlare och institutioner världen över. Även från privatpersoner som inte vanligen går på auktion. Vivianne Erlandsson är en av besökarna.

– Jag tycker det är roligt att se vad Bergman har gjort, både i filmväg men även vad hans hem bestod av.

Tom Österman, försteintendent och ansvarig för auktionen på Bukowskis. Tycker du att det ni visar här ger en bild av Bergmans hem?

– Ja, vi försöker återskapa miljöer så gott vi kan för att efterlikna hur det såg ut hemma hos honom.

Vi står vid sängbordet som har blivit omtalat för att Ingmar Bergman klottrat en hel del på. Det står till exempel "skitnatt, julaftonsfan". Det ger en ganska intim bild av Ingmar Bergman. Var det så här han ville ha det?

– Det var hans uttryckliga önskan och sista vilja att allt skulle säljas. Det här får ses som en liten öppen dagbok. Jag tycker att det är vackert.

Förtjänsten från auktionen som äger rum på måndag, går till Ingmar Bergmans familj. Det har varit svårt att värdera föremålen, enligt informationsansvariga Charlotte Bergström.

Att bedöma hur mycket priset faktiskt kommer att stiga enbart för att föremålen ägts av Ingmar Bergman. Och att affektionsvärdet är stort vittnar besökaren Christer Arvidsson om.

– Det är mer att ha någon enklare sak, inget jättedyrt med tanke på proveniensen, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se