Sveriges Radio instiftar Susanne Björkmans stipendium

- för hängivna dokumentärmakare.

Sveriges Radio instiftar ett nytt stipendium att delas ut årligen till hängivna producenter av radiodokumentärer i Susanne Björkmans anda. Stipendiesumman är 35 000 kronor och delas ut årligen med start våren 2010.

– En viktig markering att vi satsar på dokumentären och det dokumentära arbetssättet säger Louise Welander, chef för samhällsredaktionen. Vårt stipendium skapar en möjlighet för dokumentärjournalister att jobba i Susanne Björkmans anda. Det är fantastiskt roligt att det personliga berättandet uppmärksammas och ger dokumentärmakare en möjlighet att jobba i Susanne Björkmans anda.

Stipendiet instiftas för att stödja det personliga berättandet i radiodokumentärens form – något Susanne Björkman ägnat sig åt i mer än tre decennier. Genom sitt arbetssätt har Susanne kommit att bilda skola för många yngre dokumentärmakare. Hon har också utbildat många radiostudenter och blev för tio år sedan landets första professor i radioproduktion.

– Jag känner mig personligen otroligt glad och hedrad, säger Susanne Björkman. Och det som gläder mig allra mest är den uppmuntran stipendiet innebär för frilansande dokumentärskapare som annars så ofta arbetar ensamma och i motvind. Att någonting som inte är snabbt, klappat och klart premieras på det här sättet känns underbart.

– Det är väldigt roligt att Susanne Björkmans banbrytande produktion uppmärksammas på det här sättet. Dels för att ett rikt medarbetarskap får den uppskattning det förtjänar, men inte minst för att Sveriges Radio därmed sätter ljuset på hur viktigt det är att undersökande och gestaltande får ta tid. Att göra public service med innehåll kräver energi, talang och innehåll – kriterier som hela tiden lyst genom Susannes dokumentärer, säger Bosse Lindquist , chef för radions dokumentärredaktion. 

För mer information:
Louise Welander, chef samhällsredaktionen
0705-84 15 63

Susanne Björkman
070-496 27 68

Bosse Lindquist, chef dokumentärredaktionen
0705-84 50 15

Eva Sahlin, pressinformatör
070-684 18 52