
Religiös healing får miljonbistånd
Varje år går hundratusentals kronor i svenskt bistånd till en organisation som säger att de kan bota Aids med böner. Organisationen Trosgnistan har fått pengar i mer än 30 år - totalt flera miljoner kronor.
– Vi predikar och ber, men det är gud som helar, säger Curt Johansson, ordförande för Trosgnistan.
Trosgnistan har biståndsarbete i många länder men framför allt i Kenya. En av sakerna de säger att de gör är att bota sjuka genom att be för dem.
– Det står i bibeln att Jesus tog alla våra sjukdomar på sig. Det gäller även HIV och Aids, säger Curt Johansson på Trosgnistan.
– Ja, folk har blivit helade. Till och med personer som har HIV och Aids, säger Samuel Mwita, ekonomisk chef på Komotobo mission i Kenya.
Men på Läkare utan gränser, som jobbar med medicin mot HIV och Aids, tror de inte på det här.
– Det är lögn. Och det är farligt eftersom personer kan tro att de inte är smittsamma längre, säger Per-Olof Persson, expert på HIV/Aids vid Läkare utan gränser.
Svenska biståndsorganisationen Sida delar inte ut skattepengar direkt till Trosgnistan, utan det går via Svenska missionsrådet. Generaldirektören där heter Eva Christina Nilsson och hon håller med om att böner kan bota sjukdomar, som cancer eller Aids.
– Ja, det gör jag. Det har kyrkan trott i två tusen år och dagens kyrka avviker inte från det, säger hon.
På Sida tror de att det är möjligt att organisationer sysslar med till exempel healing med pengar som de själva samlat in. Men de säger också att Sida:s pengar inte går till sådan verksamhet.
Men det är inte bara Sida som delar ut pengar till Trosgnistan. Även Radiohjälpen gör det.
– Om någon påstår att man kan bota Aids med helbrägdagörelse ger det inget seriöst intryck, säger Finn Norgren, generalsekreterare vid Radiohjälpen.
Vad kan det få för konsekvenser om Aids-sjuka personer tror att de är friska?
– Det motverkar ju ambitionen att stoppa Aids.
Och gör att fler dör?
– Ja, naturligtvis.
Kommer det bli några förändringar i ert samarbete med Trosgnistan framöver?
– Ja, vi kommer självklart att ta kontakt med dem och fråga vad de håller på med, säger Finn Norgren.
Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se
Magnus Arvidson
verkligheten@sr.se