”Den här novellen är värd att vinna” -Petra Revenue får Sveriges Radios Novellpris

Sveriges Radios Novellpris 2009 går till författaren, dramatikern och regissören Petra Revenue för novellen ”Den bästa utsikten”. Novellen har röstats fram av lyssnarna.

- Det är verkligen superkul! Jag var nominerad 2006 också, men den novellen var jag själv inte lika nöjd med som med ”Den bästa utsikten” – den är värd att vinna, säger Petra Revenue.

I ”Den bästa utsikten” upptäcker pensionären Tord att en nyinflyttad kvinnlig granne går omkring naken i sin lägenhet – något som upprör flera andra grannar.
- Jag ville skildra ”vardagsfundamentalismen”, de där mekanismerna som sätts igång och hur lätt det är att bli en i hopen, säger Petra Revenue.

Sveriges Radios vd Mats Svegfors delade ut priset i Sveriges Radios monter på Bok & Bibliotek i Göteborg. Prissumman är på 25 000 kronor.

Petra Revenue läser själv ”Den bästa utsikten” i P1 i kväll kl. 18.15. Novellen är hämtad ur ”Noveller för världens barn” och finns också för lyssning samt i textform på sverigesradio.se/p1/novellen 

Mer om Petra Revenue:
Petra Revenue debuterade som dramatiker 1992 och har skrivit pjäser för bland annat Teater Trixter, Göteborgs Stadsteater, Radioteatern och SVT. Hennes skönlitterära debut var novellsamlingen ”Karaokekungen”, där titelnovellen också blivit film i egen regi.

Mer om Sveriges Radios Novellpris:
Sveriges Radios Novellpris delas i år ut för åttonde gången. Tidigare vinnare har varit Bengt af Klintberg, Erik Wijk, Torgny Lindgren, Klas Östergren, Håkan Nesser, Margareta Strömstedt och Jonas Hassen Khemiri.

Pressbild:
Petra Revenue, vinnare av Sveriges Radios Novellpris 2009.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/600749_2000_1532.jpg  
Foto: Micke Grönberg/SR

För mer information och intervju med vinnaren, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, pressinformatör P1
070-684 18 52

Kerstin Wixe, producent
0706-22 81 42