utrikes

Roman Polanski gripen efter 30 år

Filmregissören Roman Polanski sitter i häkte i Zurich i Schweiz, efter att ha gripits i helgen på begäran av amerikanska myndigheter. Polanski flydde från USA för över 30 år sedan, efter att han anklagats för sexuella övergrepp på en minderårig flicka, och har aldrig återvänt - inte ens för att ta emot sina oscarsstatyetter för Pianisten 2002. Nu väntas han bli utlämnad till USA.

Amerikanska myndigheter har jagat Roman Polanski sedan 1978, när han flydde från USA efter anklagelserna om att han förgripit sig sexuellt på ett barn, en då trettonårig flicka. Nu är mer än trettio års polisjakt över.

Gripandet i helgen kom som en total överraskning, säger Polanskis advokater här i USA.
   Polanski - världsberömd för filmer som Rosemarys baby och Pianisten - var på väg till Schweiz för att ta emot ett filmpris när han greps.

Los Angeles Times uppger idag att åklagarmyndigheten i Los Angeles i förra veckan fick kännedom om Polanskis resplaner, och eftersom USA har ett utlämningsavtal med Schweiz så skickade man en arresteringsorder via justitiedepartementet.
   Oväntat, eftersom Polanski ofta rest till Schweiz och till och med uppges ha en semesterbostad där.
   Nu väntas amerikanska myndigheter begära Polanski utlämnad för att försöka slutföra det uppmärksammade rättsfallet.

Efter flykten från USA har Roman Polanski varit bosatt i Frankrike, där gripandet har väckt starka reaktioner. Den franske kulturministern Frederic Mitterand säger sig vara chockad över nyheten.

Brottsoffret i historien, amerikanskan Samantha Geimer, är idag 45 år och har tidigare sagt att hon önskar att rättsfallet ska läggas ner.
   – Det Roman Polanski gjorde mot mig var avskyvärt, skrev hon i en debattartikel för några år sedan, men jag vill lägga det bakom mig och slippa bli påmind. Ibland känns det som om vi båda fått livstidsstraff.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se