p3 nyheter

Ifpi missnöjt med Telia

Uppdaterad 11:52

Sveriges största internetoperatör Telia ska nu spara så lite uppgifter som möjligt om sina kunder på grund av Ipredlagen.


Det kan göra det svårare för polis och åklagare att jaga till exempel barnporr och ekonomisk brottslighet, men det är priset man få betala för kundernas integritet, säger Patrik Hiselius som är jurist på Telia.

– Med anledning av Ipredlagen ser vi nu över rutinerna för lagringen av kundernas uppgifter säger han.

Operatörerna är kritiska mot lagen för att det är för enkelt för bland annat  film och musikbranschen att få ut uppgifterna om kunderna via domstol. Det påverkar kundernas integritet säger dem.

Ipredlagen som ska stoppa illegal fildelning av musik film och spel bland annat bygger på att kunduppgifterna måste sparas för att rättighetsinnehavarna ska kunna gå till domstol för att få ut namnen på misstänkta pirater från operatörerna

Just nu försöker Antipiratbyrån få ut namnet på en av Telias kunder via domstol med hjälp av Ipredlagen. Tingsrätten har även förbjudit Telia att radera kundens uppgifter. Därför försöker Telia nu att hitta ett sätt för att spara så lite uppgifter som möjligt så att det inte ska ske igen.

– Vi tittar på att korta lagringstiderna, och ändå upprätthålla säkerhet, kvalitet och kapaciteten i nätet säger Patrik Hiselius.

Det har flera andra operatörer redan gjort.

– När det gäller integriteten så finns det krav från våra kunder att inte spara i onödan säger Georgi Ganev VD på Bredbandsbolaget.

Att operatörerna nu försöker spara så lite kunduppgifter som möjligt gör det svårare för polis och åklagare att utreda till exempel barnporrbrott tror Patrik Hiselius på Telia.

– Ju kortare tid vi spara uppgifter ju svårare blir det för rättsväsendet.

Vad tänker du om det?

– Det är inte bra, men vi lagrar utifrån våra kunders behov, det är där vår prioritet ligger säger Patrik Hiselius, jurist på Telia.

På Ifpi, som representerar musikbolagen, tycker man det är synd att operatörerna nu gör det svårare för dem att komma åt illegal fildelning.

-- Jag kan tycka att det är ett oansvarligt agerande där man motverkar rättighetsinnehavarnas möjligheter att bekämpa brottslighet på nätet säger Magnus Mårtensson på Ifpi.

Flera operatörer gör alltså så här, och det får också musikbranschen att byta taktik.

– Vi anpassar oss efter det och försöker hitta vägar och bekämpar brottlisghet trots att de försöker sätta käppar i hjulet.

På vilket sätt anpassar ni er?

– Det arbete vi gör genom att samla bevisning och sammanställa det i polisanmälningar, det gör vi snabbare än vi gjorde tidigare, vi tvingas att göra det och det verkligheten vi får anpassa oss till då avslutar Magnus Mårtensson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se